lördag, maj 20, 2006

Skattesänkning 2007!

Budgetberedningen på Gotland har haft överläggningar under veckan, och vi har i Alliansen gått ut med förslag om skattesänkning. Nivån bestäms när vi sätter skattesatsen i oktober. S-majoriteten har ett sämre resultat 20 mkr, och ingen skattesänkning. Efter mötet i fredags sände vi ut följande pressmeddelande från Alliansen:

”Målsättningen är att med en stabil ekonomi påbörja en successiv skattesänkning under nästa mandatperiod. Vi redovisar ett mer stabilt resultat än majoriteten vilket ger möjlighet till en första symbolisk skattesänkning redan 2007. Vi gör inga större förändringar i nämndernas budgetar, nya verksamheter måste finansieras och prioriteras inom ram.

Uppdraget att se över samordningsmöjligheterna mellan olika enheter och organisationer som jobbar med stöd och rådgivning till näringslivet är viktigt för att förbättra stödet till företagen och samordna och effektivisera de offentliga resurserna. För att uppnå målen med ”smidigare Gotland” måste vi bli smalare och vassare i stödet till företagsamheten. Vi behöver fler jobb på Gotland och därför måste det bli enklare för företagen t ex genom ”en dörr in”.

Energiomställning med att ”växla bort från el- och oljeberoendet” i kommunala fastigheter är viktigt och kan med fördel även prövas via entreprenad där man till exempel kan köpa värme från lokala biobränsleanläggningar.

Allians för Gotland kommer att återinföra avgiftsfria besök hos distriktssköterskan. Distriktssköterskan är första ledet inom primärvården och skall vara lättillgänglig för att ge en ökad trygghet för patienten men också för att avlasta övrig primärvård.

Inom projektet struktur 2007 måste det ekonomiska målet om att minska kostnadstrycket med 120 miljoner kronor till år 2010 tydliggöras. De olika delprojekten måste få tydliga ekonomiska uppdrag. ”

Inga kommentarer: