söndag, maj 21, 2006

Arbetslösheten är röd i DN

Rubriken i dagens DN om arbetslösheten i landet gjorde mig nyfiken. Hur såg det ut för Gotland?

Inte oväntat var Gotland ett av de rödaste länen i landet, och då gällde det inte bara det politiska styret, även om det är kopplat till arbetslösheten i viss mån. Och så såg det ut över hala landet. I de traditionella arbetarbygderna har arbetslivets förändringar gått hårdast fram.

S backar nu om kortad arbetstid. Först backade LO-kommunal och sedan kom s-kvinnorna. Vi har inte råd, låter det. Det är ju bra att man inte använder kortad arbetstid som valfläsk i ännu ett val, för det vore att lura alla arbetslösa som inte har något jobb över huvudtaget, och som inte landet har råd med. Alla behövs!

Nu måste alla grepp tas för att öka antalet arbetstillfällen så fler kommer med! På Gotland är andelen ungdomar utan jobb ännu högre. I samma tidning kan man läsa att SACO-s Gunnar Wetterberg föreslår t ex lågbetalda ingångsjobb för ungdomar, införande av lönetrappor för arbetsgivarna, lärlingsplatser och en kvalitetshöjning på gymnasieskolan. Han föreslår också en avkommunalisering av skolan och begränsning av den skadliga konkurrenskompletteringen av betyg och införande, för en ökad kvalitet i utbildningen.

”Kunskapen är inte en börda, utan en välpackad ränsel” som stärker människan i att möta en föränderlig omvärld, kan man vidare läsa – mycket klokt sagt.

Inga kommentarer: