fredag, maj 05, 2006

Hushållsnära tjänster - en följetong

Nu säger även HTF ja till förslaget om hushållsnära tjänster som de borgerliga partierna förespråkar. De förstår inte de ideologiska låsningar som socialistpartierna och vissa LO-förbund står för. Tvärtom skulle det gynna både sysselsättning, skattemoral, trygghet vid sjukdom och pensionering samt jämställdheten, anser de. De anser inte heller det behövs någon försöksverksamhet utan det är bara att köra igång.

Vi kan ju bara gå till Finland och se - de har redan väldigt goda erfarenheter av detta. Dessutom har det gett massor av nya jobb och minskat arbetslösheten i landet de senaste åren.

För att spinna vidare på hushållsnära tjänster, så läste jag en artikel häromdagen om Helena Stålnert. Ni vet TV-journalisten som lämnade yrket och blev kommunikationsdirektör på SAAB. Hon anser också att den här sortens tjänster är nödvändiga i vårt samhälle för en jämställd arbetsmarknad.

Hjälp med städning är nästan en förutsättning för att klara av krävande jobb och familj. Hon säger ”att städhjälpar och barnflickor skulle hamna i livslångt slaveri, som det framställs i debatten” har hon inte märkts något av. De som passerat i hennes hem är idag läkare, forskare, redaktörer, programledare, egna företagare och mycket annat. Helena har själv haft tillfälliga jobb inom massor av serviceyrken, vilket varit en ovärderlig tillgång i journalistjobbet!

Av egen erfarenhet kan jag instämma i att alla tillfälliga lovjobb och semestervikariat jag själv har haft har jag lärt mig massor: barnvakt, simlärare, städare på fabrik, pub, jobb på varuhus och radio- och tidningsvikarie. Anser kanske sossarna och stödpartierna att vissa jobb är inte är ”fina” nog – är det därför som de hela tiden motarbetar vårt förslag om hushållsnära tjänster (RUT-avdrag)?

Inga kommentarer: