tisdag, maj 09, 2006

Europadagen och Östersjöområdet

I dag är det Europadagen, en dag då Sveriges riksdag sagt jag till möjlighet för två nya länder, Bulgarien och Rumänien, att bli medlemmar i EU januari 2007, förutsatt att de uppfyller kriterierna för medlemskap och övriga EU-25 också bifaller. Det framställdes heller inga krav på begränsningar av rörlighetsreglerna denna gång. Sverige, Storbritannien och Irland har ju inte haft det tidigare, och från 1 maj släpper också Finland, Grekland, Spanien och Portugal efter två år på övergångsbestämmelserna för de 10 nyaste medlemmarna. Flera andra länder mjukar också upp sina restriktioner i olika grad.

Europadagen är också en dag när EU-flaggan borde vaja på offentliga lokaler och på många andra platser. Jag är övertygad om att så sker rikligt i övriga länder, men i Sverige är det fortfarande trögt på en del ställen. Vi är en del av EU, och de flesta är idag positiva till EU-samarbetet.

En del av det nya EU är Östersjöområdet. Utvecklingen här är av mycket stor betydelse för oss gotlänningar. Vi befinner oss mitt i området och har idag massor av förbindelser med länderna runt Östersjön. Vi påverkas naturligtvis av utvecklingen i de nya EU-länderna vad gäller ekonomisk tillväxt, välfärd och rättsstatens utveckling. Och tillväxttakten är mycket hög hos de ”Baltiska Tigrarna”. Den fria rörligheten för varor och tjänster ger oss både möjligheter och ställer krav på flexibilitet i våra egna system.

Jag var igår tisdag på ett Östersjöseminarium på Högskolan i Visby, och ämnet var ”Från Saltsjöbaden till Vaxholm - en tidsresa genom näringslivets och arbetets kulturutveckling”. Det finns fortfarande mycket arvegods i våra kulturer att arbeta med; från den kommunistiska eran handlar det om kortsiktighet och egen ekonomisk vinning, vi svenskar anses långsamma i beslutsfattandet och finländarna anses vara beslutskraftiga. Vår biskop Lennart Koskinen, en av föreläsarna, betonade betydelsen av stabila politiska och legala spelregler för ett fungerande samarbete för handel mellan länderna. Vi ska hjälpas åt att göra Östersjön till ett gemensamt område för samarbete, handel och kultur, tyckte biskopen som avslutning.

Inga kommentarer: