lördag, maj 20, 2006

Mentorskap i skolan

Under två år har jag deltagit som mentor i ett mentorskapsprojekt för elever i två gymnasieskolor på Gotland. Projektet har varit ett delprojekt i EU-projektet GEBP (Glocal Education Business Partnership) . Syftet har varit att ge eleverna möjlighet att samtala med någon som finns utanför skolan och familjen/vänkretsen och kunna koppla samman erfarenheter från skola/arbetsliv. Mentorskapet ska också bidra till att ge eleverna ökade kunskaper om det kommande yrkeslivet. Elever i sista årskursen har fått anmäla intresse att delta och i år har 15 elever fått möjlighet att vara med.

På torsdagen 18 maj hade vi avslutningsmöte på årets mentorskap för Polhem- och Andréegymnasiernas elever. En information och uppföljning visade att de flesta upplevt mentorskapet som mycket positivt och givande.

Dessutom överlämnades en check på 10 000 kr från Rotaryklubben Visby Silverhättan. Ett välkommet pris som kan användas för nästa års verksamhet. Adepter och mentorer fick också var sitt diplom för sina insatser. Både min adept och jag hade möjlighet att vara med, trots allt jobb med tentor och studentförberedelser.

Mentorskapsformen används med framgång i t ex Dublin (inom GEBP-projektet) för att stödja duktiga elever från utsatta områden att fortsätta med högskolestudier. Idén tycker jag är väl värd att prövas på fler ställen!

Inga kommentarer: