måndag, juli 31, 2006

Visst bidrar statens regleringshysteri till att företag inte anställer!

På radion imorse hörde jag att Nutek läckt en rapport som inte var tänkt att offentliggöras innan valet. Den visar svart på vitt att regelkrångel och blanketthysteri bidrar till att företagen inte anställer. 94 miljoner blanketter krävs in från företagen varje år. Antalet blanketter att fylla i ökar dessutom år för år. Därför är det bra att statliga Nutek nu sätter en prislapp som visar hur mycket byråkratin kostar på varje lagområde. Naturligtvis kostar det både pengar och arbetstid för företagarna, men till vilken nytta?

Det är just det här som företagen och de borgerliga partierna vill ändra på. Därför är det bra att det nu också kommer siffror på hur det ser ut i verkligheten. Det verkar som om vi får rätt för våra argument om att det är för krångligt att ha anställda i Sverige på grund av regler och byråkrati, och att detta krångel är en orsak till den höga arbetslösheten.

Antar att Persson, Nuder och Ringholm får svårt att förklara sig denna gång. Det ska bli intressant att höra vad de har för lösningar på problemet, ännu har vi inte sett några.

Inga kommentarer: