tisdag, augusti 01, 2006

Gotland är idrottens ö

Idrottslivet på Gotland spelar en mycket viktig roll. Idrottsrörelsen engagerar säkert nästan 100 % av den gotländska befolkningen. Många är aktiva som utövare och ledare. Andra gillar att titta på idrott och känna spänningen när fotbollen eller pucken går i mål för favoritlaget. Motion är också viktigt för hälsa och välbefinnande. Mens sana in corpore sano/En sund själ i en sund kropp - är en sanning som väl alla kan instämma i, som deltar i gymnastik eller motionsaktiviteter med viss regelbundenhet. Idrott och motion åt alla är intimt sammanlänkade i våra många idrottsföreningar.

Idrotten har också en stor betydelse för Gotlands regionala utveckling. På Gotland står idrotten för en stor del av fritidsutbudet. Den står också för en väsentlig del av evenemangsutbudet på ön. På gotlandsbåtarna kan alla resenärer se reklamen på TV-skärmarna: Gotland – Idrottens ö; Evenemang – Läger – Idrottsmöten. Det är benämningen på samarbetet mellan den gotländska idrottsrörelsen, Gotlands Idrottsförbund och besöksnäringen på Gotland som även erbjuder resor och boendepaket i samband med olika idrottsevenemang, läger eller idrottsmöten på Gotland.

För den gotländska arbetsmarknaden spelar idrotten en viktig roll. Många anläggningar är stora arbetsplatser idag. Golfklubbarna på ön sysselsätter hundratals personer sommartid med banor, spelet, tävling, förtäring mm. Idrottsplatser, fotbollsanläggningar och andra arenor har åtskilliga anställda och ideellt arbetande föreningsmedlemmar. Över 200 föreningar arrangerar idrottsverksamhet, och Gotlands Idrottsförbund som sammanhållande länk är en viktig partner i mycket som händer på Gotland, för att bara ta några exempel.

Många klubbar och entreprenörer bygger också själva sina anläggningar idag; till exempel bygger Graip sin ishall, och båtklubbar, golfklubbar och semesterbyar m.fl. bygger för egna behov och kan därmed erbjuda medlemmar, besökare och öns invånare bättre anläggningar och får ökade intäkter genom uthyrning och upplåtelse till gäster utifrån.

Den senaste tidens idrottsevenemang utgör en betydande en del av alla sommarens evenemang, som t ex Stångaspelen, varpa-SM, rikskända golftävlingar, hästsport, seglingar och mycket mer. Många kommer hit från olika delar av landet för att delta, och gotlänningar och turister tittar gärna på idrott. För att inte tala om när fotbollslandslaget var här på träningsläger! Det är bra för turistnäringen och bra för Gotland.

Att sätta Gotland på kartan över Idrotts-Sverige är också värdefullt. Vi har sett hur intresset för Gotland och basketen sköt i höjden när Wisby Ladies tog klivet upp i högsta serien. Det blir spännande att följa VIF Gutes satsning på att ta sig till de högsta serierna i Fotbolls-Sverige de närmaste åren, och jag hoppas verkligen de lyckas! Deltagande i nationella sammanhang ger Gotland goodwill, och fotboll är en stor arenaidrott idag. Vi har redan idag många klubbar i lag och individuellt i olika sporter som representerar Gotland nationellt och detta måsta vara möjligt även i framtiden.

De som tävlar på högre nivå måste ges möjlighet att tävla på samma villkor som sina medtävlare i andra delar av landet. För att kunna delta i nationella sammanhang måste vi kunna resa till fastlandet till hyfsade priser. Motståndarlag från fastlandet ska ha råd att ta sig hit. Det måste ses som ett nederlag även för ett Gotlandslag att vinna på walk over, på grund av att inte fastlandslagen har råd att komma, vilket jag själv var med om under min aktiva tid.

En fungerande trafik till och från Gotland är en viktig del i det framtida idrottsutbytet och turismsatsningarna. Därför är det nödvändigt att fortsätta kämpa för rättvisa kostnader, god standard och flexibilitet i resandet. Vägpriser till och från Gotland är av högsta vikt för idrottslivet, vilket Vägpris.nu-gruppen förtjänstfullt drivit under lång tid. Gotland tål inga försämringar mot dagens trafik. Prisbilden behöver istället förbättras för fler grupper. Tider och avgångar måste vara resevänliga. Inga idrottsutövare ska behöva börja sin match eller tävlingsinsats med att vara uttröttad på grund av långa och jobbig resor.

Inga kommentarer: