måndag, juli 17, 2006

Duke Ellington i Slite kyrka

På söndagskvällen var jag med några vänner på musikgudstjänst i Slite kyrka. Det är den av gotlandskyrkorna som är en sent byggd, modern kyrka. Den är vackert belägen på Solklinten i Slite, och har en mycket vacker utsikt över hela samhället och havet därbortom från kyrksalen. Tillsammans finns för Sliteborna hela tre kyrkor där gudstjänster hålls; Slite, Boge och Othem.

Speciellt musiktema denna gång var Duke Ellington, och gruppen som spelade var Roland Glittnes jazzgrupp med fyra musiker. En på Gotland välkänd grupp som kan variera från 2-3 personer till ca 10 stycken. Det var härliga rytmer och melodier som tonade fram i den vackra sommarkvällen.

Många stycken framfördes under kvällen, bland andra Sophisticated Lady, In a Sentimental Mood och Solitude. Den senare är enligt en av musikerna den enda låt som med säkerhet kan sägas vara skriven av Duke helt själv. De flesta av hans verk är sammansättningar av olika inslag från hans medmusikanter och orkestermedlemmar.

Kyrkan kan vara en viktig samlingsplats i ett samhälle. Därför är det är bra att kyrkan idag också tar del i övrigt samhälls- och kulturliv. Inte minst musikframförande är väl värda att lyssna på i en kyrka.

Inga kommentarer: