onsdag, juli 19, 2006

Ojämlik och ojämställd utbildning

Moderaterna har i dagarna satt ner foten när det gäller framtida satsningar på skolan. Det är roligt att se att det finns ett mycket tydligt fokus på kärnuppgifterna och att alla barn och elever i Sverige ska få goda förutsättningar att hänga med. När man lyckas i skolarbetet trivs man i skolan, och då minskar andra problem som hänger samman med misslyckanden och vantrivsel.

10 miljarder mer till skolan ligger det i den moderata budgeten. Därför klingar det falskt när Baylan, Hallengren m fl kritiserar moderaterna för att inte satsa på skolan. Framför allt vill vi i moderaterna komma åt den ökande klyftan i dagens skola. Vi ser idag allt sämre resultat för dem som inte har tillräckligt stöd hemma och inte får rätt undervisning i skolan. Skillnaden mellan flickors och pojkars skolresultat ökar också och vi riskerar en ökande segregation. Därför vill vi satsa mer på hjälp till lågpresterande skolbarn.

Eftersom jag har egen erfarenhet från utbildningsområdet, ser jag naturligtvis fördelarna med friheten i den svenska skolan. Den får dock inte gå ut över enskilda elevers rättigheter och möjligheter att få en god och anpassad undervisning.

Inga kommentarer: