torsdag, juli 13, 2006

Miljöskatten på flyget drabbar allemansflyget

Nu är det alltså dags!
Ryanair lägger ner flygningar på Västerås, och har inte för avsikt att öppna några nya i Sverige, vilket varit aktuellt en tid. Det beror på den nya flygskatten, konstaterar de också. Precis som många med mig sagt, kommer flygskatten att påverka lågprisflyget allra mest. Det har ju funnits en politisk vilja hela tiden från främst miljöpartiet, att minska på flygandet. Resultatet ser vi nu. Allemansflyget drabbas först!

Skatten har ifrågasatts av EU Kommissionen och Sverige har fått ett antal frågor att besvara. Jag har brevet från EU till svenske ambassadören Petersson i Bryssel framför mig, och kan konstatera att frågorna är både relevanta, men ändå lite märkliga.

Det är bra att vi har överenskommelser inom EU som medför att vänsterpartierna inte kan beskatta oss hur som helst. I det här fallet är det mycket konkurrensbilden man vill åt.

Det som inte är bra är att inte Visby ska kunna undantas. Nu vill vi ju överhuvudtaget inte ha denna skatt, utan istället införa utsläppsrätter även på flyget. Då får också flygbolagen bättre incitament att ta sitt miljöansvar. Det ska bli intressant att se de svenska svaren framöver.

Bland annat vill man ha svar på om undantagen snedvrider konkurrensen mellan flygbolag och flygplatser/regioner. Dessutom vill man ha tydligare skrivningar om varför just Visby och Hagfors undantas. Huruvida målområdena även i den nya strukturfonderna kommer att se ut vill man veta.

Nej! Rösta bort nuvarande socialistiska styre i Sverige, byt statsminister (jag har ett bra förslag) och rösta blått den 17 september!

Inga kommentarer: