fredag, september 08, 2006

Socialdemokraterna sänker pensionerna!

I valrörelsen sprider S osanningar om att moderaterna vill försämra för pensionärerna. Därför har jag och riksdagsledamote Cristina Husmark Pehrsson sänt följande artikel till gotländska medier, och även lagt ut artikeln i vår valstuga i Visby:

Gertrud Sigurdsen (s) med flera skriver i en debattartikel att moderaternas och Alliansens politik slår mot de äldre. Det som verkar ha upprört mest är att Allians för Sverige sänker skatten på jobbinkomster. Detta anser man slår mot pensionärer.
Det är lite oklart hur man får ihop detta resonemang. Socialdemokraterna har inte föreslagit några åtgärder för att höja pensionerna. Snarare för de en politik som syftar till att långsiktigt sänka pensionsnivåerna, och det har det gjort under många år! Socialdemokraternas bidragshöjningar för höginkomsttagare leder till ett allt större utanförskap på arbetsmarknaden. Eftersom det nya pensionssystemet är beroende av att tillräckligt många människor arbetar leder socialdemokraternas politik till att pensionerna sjunker. Den så kallade bromsen slår till.

Socialdemokraterna satsar tio miljarder mindre än moderaterna på vård och omsorg de kommande tre åren. I stället har man valt att prioritera höjningar av bidragen för personer med höga inkomster. Visserligen satsar socialdemokraterna en miljard på ett investeringsstöd för att bygga äldreboenden. Det kan behövas, eftersom de har lagt ned 18400 särskilda boenden de senaste sex åren.

Däremot glömmer man bort att Alliansen för Sverige är överens om att satsa 250 miljoner kronor mer på byggandet av särskilda boenden än regeringen. Dessutom sänker Alliansen fastighetsskatten på hyreslägenheter och bostadsrätter. Den frysning som finansminister Per Nuder har aviserat gäller däremot enbart småhus. Vi vill helt avskaffa fastighetsskatten nästa mandatperiod. Med Per Nuder vid makten väntar en skattechock runt hörnet redan 2008.

Socialdemokraterna skryter med att de höjer bostadstillägget för pensionärer. De glömmer att moderaterna vill göra större höjningar, framför allt för de pensionärer som ha de lägsta inkomsterna. Räknar man samman alla de förändringar som görs för pensionärer blir det ett stort plus på den nedersta raden om man röstar på moderaterna. Då har vi räknat med alla plus och minus som moderaternas politik medför för pensionärshushållet.

För en pensionär med låga inkomster som bor i hyreslägenhet innebär moderaternas politik en förstärkning med 310 kronor i månaden, jämfört med socialdemokraternas alternativ. För en pensionär med högre inkomst handlar det om nästan 200 kronor. Pensionärerna får alltså MER kvar i plånboken med moderaternas förslag!
Nej, sanningen är att socialdemokraterna inte är ett parti som ser till pensionärernas väl. Det visar också inkomstutvecklingen för olika grupper de senaste tolv åren. Det är pensionärerna som har fått maka på sig. Nu kör Gertrud Sigurdsen samma bluff igen. Tro inte på henne! Allians för Sverige har något bättre att erbjuda landets äldre.

Inga kommentarer: