torsdag, september 14, 2006

Dags att byta regering - vi har alternativet!

Nu är det dags! Bara några dagar kvar till valet. Även om många redan poströstat, röstat på institutioner eller redan bestämt sig, har det visat sig att väldigt många ändå bestämmer sig de sista dagarna. Ett högt valdeltagande är viktigt för demokratin, och eftersom det nu är så jämt mellan blocken kan det bli ett bra valdeltagande. Förra valet var valdeltagandet på Gotland i riksdagsvalet 79 % och i kommunvalet 77,8 %, båda siffrorna något lägre än i riket och jämfört med 1998.

Tyvärr har jag hört en del uttala sitt missnöje med politiken, och man tänker inte rösta eller rösta blankt, men det politiska arbetet är det viktigaste redskapet vi har att leda landet med. Det kan också vara svårt att tränga in i alla frågor, eftersom samhället är så komplicerat idag. Ta då chansen att lyssna på debatterna och fundera, läs tidningarnas sidor om valet. Någonstans i de partier som ställer upp finns det säkert ett som allra bäst stämmer överens med dina egna värderingar – plånboksfrågorna borde inte vara det som mest avgör våra val. Man kan också gärna kryssa en person man känner förtroende för, eftersom det påverkar vem som kommer med.

Innehållet i debatten är av stor betydelse Pajkastning och bråk kan ge motsatt effekt. Söndagens debatt mellan Reinfeldt och Persson visade att det nu börjar hetta till. Det gäller nu för båda två att tydliggöra skillnaderna och allra tydligast var de i fråga om jobben och skatterna.

Reinfeldt poängterade gång på gång betydelsen av att ha ett jobb. Persson vill fortsätta låsa in människor i bidragsberoende, och få oss alla att tro att det är bästa lösningen på det stora problemet med att inte jobben blir fler. Persson underskattar dessutom dagens arbetslöshet visade det sig under debatten, oavsett hur man mäter – pinsamt! Inte heller går det att i längden lösa arbetslösheten genom fler typer av åtgärder som inte leder till varaktiga jobb, vilket inträffar lagom till varje ny valrörelse

När Reinfeldt tar upp problemen med höjda energiskatter, höga arbetsgivaravgifter och hög fastighetsskatt blir Persson tyst. Göran ljuger dessutom när han påstår att vi vill höja skatten för pensionärer. Vi föreslår inga skattehöjningar för pensionärer! Vi föreslår sänkt skatt på arbete och sänkta arbetsgivaravgifter, som del av flera åtgärder som ska få fart på arbetsmarknaden igen. Om vi ska bibehålla en god välfärd måste fler vara med och försörja en åldrande befolkning. Vi ger dessutom MER pengar till vården, skolan och till att bekämpa brott än socialdemokraterna gör.

Sen kan man ju fundera på varför inte Persson och hans kompisar redan fixat allt det som de föreslår nu igen. De har ju haft 65 år på sig! Vem tror på allvar att de ska lyckas med det denna gång när det är samma gamla medicin som prövas? Nej, det är dags nu. Det är dags för ett nytänkande i svensk politik, och jag hoppas fler går till valurnorna denna gång och lägger sin röst på moderaterna och alliansen.

Inga kommentarer: