torsdag, juni 01, 2006

Säkerhet och högre utbildning på Gotland

Denna torsdag har varit spännande med ett par intressanta träffar. Återigen kan jag konstatera att mycket händer runtom på Gotland.

Förmiddagen ägnade jag åt ett rådslag för en trygg och säker kommun. Eftersom nya lagar nu lägger större ansvar på förvaltningar att förebygga och planera för en säker verksamhet, måste också handlingsplaner tas fram och ett nytt sätt att organisera arbetet göras. Gotlands nya organisation är tänkt att träda i kraft i början av 2007. Det vi gör i säkerhetsarbetet måste bygga på kunskap och fakta, därför måste vi bli mycket bättre på att beskriva, följa upp och åtgärda avvikelser.

Gymnasiet och Högskolan har många beröringspunkter. I båda utbildningarna har man nu varsina stora reformer att jobba med som ska träda i kraft nästa sommar. Bolognaprocessen är ett europeiskt studiesamarbete för universitet och högskolor och gymnasiereformen innebär stora förändringar för gymnasieutbildningen i Sverige. Det finns mycket att vinna för både elever och personal med ett närmare samarbete mellan gymnasiet och högskolan.

Inom både skydd och säkerhet och utbildningsväsendet betonas behoven av samarbete för medborgarnas bästa. Vi behöver använda resurser och kraft för att få bästa möjliga kvalitet och resultat.

Inga kommentarer: