torsdag, juni 08, 2006

Natur och kulturturism - Naturens Bästa

Idag var jag i Visby på ett inspirationsseminarium om upplevelseturism: Bruka utan att förbruka. En av inspiratörerna var Maria Kjellström, som också höll i första delen om utvecklingen inom Ekoturismen. Det handlar om att höja värdet på resandet med natur och kulturvärden, att ge resmålen ett ökat skydd och erbjuda ett roligare resande.

Föreningen Ekoturism arbetar med att kvalitetssäkra sina arrangemang som då får ”stämpeln” Naturens Bästa. Det får man genom ett nära samarbete mellan alla inblandade för att få en helhetslösning på resandet. Från det att man letar utflyktsmål hemma vid sin dator eller på turistbyrån, tills man finns på resemålet och gör det man önskade sig allra helst; t ex ett golfpaket, vandringspaket eller dyl. Miljön är en aspekt av kvalitén, natur och kulturskydd en annan. Att lokala ekonomin ska gynnas är ytterligare ett av flera andra krav.

På Gotland finns idag endast Lilla Karlsö registrerat med två Naturens Bästa arrangemang. Många fler utflyktsmål på Gotland skulle kunna ingå, speciellt nämndes Medeltidsveckans arrangemang som ett bra exempel. Gotland har redan idag ett starkt varumärke, just vad gäller rik natur och kultur och borde spinna vidare på det.

En annan aspekt i turismen är att människor måste tillåtas tjäna pengar på natur och kulturturism. Rent fördärvligt för tillväxten av turistföretagandet är den kommunala konkurrensen med bl a kommunala campingar och gratis guidade turer i historiska miljöer. Där finns det nog ett och annat att ta itu med lite varstans!

Inga kommentarer: