tisdag, juni 20, 2006

Fullmäktige med löfte om skattesänkning

Vi hade kommunfullmäktige igår (19/6) i Visby. Budgetärendet, försäljningar av kommunens fastigheter till underpris (igen) och motion om utökade öppettider på nattklubbarna till 0300 var några av de större frågorna. Men det blev inga förändringar från KS. Majoriteten avslog våra förslag genomgående. Undantaget var ett borttagande av avgift för besök hos distriktssköterska.

Marginalerna är små i 2007 års budget – trots att vi har runt 3,5 miljarder kronor att fördela. Det är inte heller denna gång någon stark budget. Majoritetens förslag till budgetramar 2007 har ett resultat som är alldeles för lågt – 20 miljoner kr. Dessutom ligger vi fortfarande för högt på investeringarna– 210 mkr - investeringar som också till stor del ger återverkningar i form av nya kostnader på driften och fler avgiftshöjningar för gotlänningarna.

Vi moderater menar att kommunens roll är att vara en yttersta garant inom olika områden i samhället; att finnas som stöd för dem som verkligen behöver det. Vi skall stötta dem som behöver hjälp, men inte styra den enskildes liv.

Vi menar också att det inte längre är möjligt att skattevägen öka kommunens inkomster – vi anses redan som en högskattekommun i Sverige och vi vill ju gärna ha en ökad inflyttning till ön, inte tvärt om. Nuvarande skattesats placerar oss bland värstingkommunerna i landet – ingen bra signal, tycker vi! Plats 25 från botten bland 290 kommuner! Vi får betala 33.25 i kommunal skatt på varje förtjänad 100-lapp!

Därför har vi i det borgerliga förslaget också en skrivning om att påbörja skattesänkningar under nästa mandatperiod, med början 2007. Vi vill se en ökad tillväxt och en inflyttning till ön av fler som kan vara med och dela på skatteuttaget.

Det finns flera områden som inte fungerar tillfredställande i kommunen idag Sjuktalen är höga, trots många satsningar på t ex friskvård och arbetsmiljö. Arbetsmarknadsläget på Gotland är inte heller särskilt positivt idag. Högre arbetslöshet än i riket och en stor ungdomsarbetslöshet med en obalans (arbetslösa+konjunkturprogram) på 12.8% jmf riket 7,9.

Vi behöver ändå satsa framåt. I budgetberedningen uttalades att kommunen inte ska bygga några stora kultur- och fritidsprojekt. Jag tycker ändå vi ska jobba för att få till stånd bad, kulturhus och idrottsarenor. Det finns goda möjligheter om man anlitar offentligt privata partnerskapslösningar. Här finns det också gott om exempel runt om i landet att titta på, t ex Södertälje Sportcenter (kommun och idrottsföreningar), Cloetta Center i Linköping (Kommunen, Cloetta/Fazer, lokala företag, ISS m fl), Löfbergs Lila Arena i Karlstad (ni vet kaffet) och många fler.

Jag yrkade därför att KS tillsammans med KFN och TN ska få i uppdrag att aktivt söka efter intressenter som vill och kan delta i liknande lösningar för kulturhus, bad och idrottsarenor. Även på detta fick jag avslag. Bedrövligt!

Inga kommentarer: