fredag, juni 23, 2006

Midsommar och veckan som gått

Nu är det midsommarafton, vackert väder på Gotland, men jag tänkte ändå skriva ner några rader till min blog. Det har hänt en hel del intressanta saker den senaste tiden.

Efter förra veckans nordiska vänortsmöte i Mariehamn på Åland fanns många tankar och idéer om Ansvarsutredningen. Samtliga vänorter har eller har haft sina kommun- och länsreformer för närvarande. Några går snabbare fram, andra drar ut på tiden. I Finland gäller t ex ”managing by perkelä”, medan vi anses vara långsamma i våra beslut. Danmark gjorde också genomgripande förändringar under förhållandevis kort tid. I slutet av februari läggs den svenska Svegforsutredningen fram för beslut efter tre års arbete.

Som vanligt hade vi i måndags en intensiv och ganska lång fullmäktigedag – budgeten mm. Tisdagen var vanlig jobbdag på förvaltningen, men ett besök på installationen ”Ge plats” hann jag med på luchrasten. En mängd tomma stolar hade ställts upp i Östercentrum (se tidigare blog). Onsdagen också vanlig jobbdag, men den avslutades med en debatt om psykiatrin i Almedalen.

Debatten om psykiatrin kom att handla mycket om bristen på läkare. Dock finns personal runt omkring ett vårdteam, som kan vara till stor hjälp. Många fler försök att lägga ut behandlingar på entreprenad borde ske. Redan idag finns etablerade Ersta Diakoni och Lukasstiftelsen t ex. Om också läkare och vårdpersonal fick etableringsfrihet igen, skulle många köer kunna lösas upp.

För att få en bättre sits på Gotland behöver vi byta regering. Moderaternas budget i våras ger ca 10 miljarder mer till vården, vilket skulle gynna också Gotland. Mer pengar än regeringen till psykiatrin och personliga ombud ingår även i detta.

Torsdagen var jobbdag igen. På förmiddagen hade vi chefskonferens. ”Skola 2008”, som delvis innebär stora förändringarna inom ledningen av Barn- och utbildning på Gotland, behandlades i diskussionsform. Förhoppningsvis ska det leda till ett tydligare rektorsuppdrag.

Inga kommentarer: