söndag, juni 11, 2006

Vi gör skillnad för Gotland

På torsdag eftermiddag och kväll anordnades en resa på södra Gotland för moderate riksdagsledamoten i Jordbruks- och miljöutskottet, Bengt-Anders Johansson. Sudergutarna i moderaternas jordbruksråd ön, Per Ö och Göthe M, samt Håkan O och Margareta P var med under besöket hos några jordbrukare.

Kvällen avslutades med ett rådslag i Havdhem, där ett flertal intresserade hade kommit för att träffa oss och prata om viktiga frågor för jordbruket. Inte helt oväntat är det alla pålagor och administrativa problem som gör livet surt för våra lantbrukare. Bengt-Anders fick också flera andra frågor också att ta med till riksdagen. Kvällen avslutades med en rundvandring i Gotlands Lantbruksmuseum i Havdhem.

I samband med besöket hade vi också denna debattartikel med i flera gotländska medier:
” De areella näringarna intar en särställning på Gotland. Ingen annanstans i Sverige har de så stor betydelse för det lokala näringslivet. Mer än var fjärde gotlänning i arbete är idag direkt eller indirekt sysselsatt med och av dessa näringar. Öns jordbrukare har på ett remarkabelt sätt svingat sig upp mot de allra framgångsrikaste i Sverige.

Jorden, klimatet och infrastrukturen med bland anat slakteri och mejeri finns här och behövs. Många nya företag utvecklas med de areella näringarna som grund. Gotland är visserligen en ö, men den politik som drivs i Sverige lägger också grunden för det Gotländska lantbrukets framtid. Då vet vi att villkoren är sämre än i andra EU länder. Vi vet att företagandet ständigt möts med misstänksamhet och misstro från de styrandes sida. Vi vet att socialdemokrater möjligen kan tänka sig hyggliga villkor för företag men inte för dem som driver och äger dem.

Ett exempel på detta som ministrar just nu tar fram är alliansens förslag att minska det generella företagsstödet i form av reduktion av arbetsgivaravgifter för en liten del av lönesumman. Anledningen till att vi tar bort den är att den inte skapar nya jobb som tänkt och därtill är ineffektiv och kostsam. Istället ser vi till att alla med förvärvsinkomst får en rejäl skattesänkning. För en normalföretagare i de areella näringarna blir det en klar plusaffär, men det viktigaste är att vi genom sänkt skatt gör det lättare att ta klivet in på arbetsmarknaden för dem som idag står utanför.

För en stor del av Gotlänningarna är det också tryggt att känna till att det var alliansens kraftfulla agerande i EU nämnden som fick regeringen att byta fot i förhandlingarna om mer pengar till landsbygdsprogrammet (LBU). I annat fall hade Sverige som vanligt med en (s) – regering funnits på den förlorande sidan.

Den 17 september står valet mellan en allians där företagande och entreprenörskap uppmuntras, och en tillväxtfientlig inbördes oenig trepartikartell. Valet borde inte vara svårt.

Bengt-Anders Johansson (m), Ledamot i riksdagens Miljö- o jordbruksutskott
Lena Celion (m), Riksdagskandidat Gotland
Per Österlund (m), Jordbruksrådet M-Gotland”

Inga kommentarer: