tisdag, april 25, 2006

Valfrihet i barnomsorgen, KF 24 april

Makarna Myrdahls ande vilade tungt över KF på Gotland igår. Det är väldigt tydligt vad vi under många år blivit indoktrinerade av den enda vägens politik, på grund av det socialistiska maktinnehavet under nästan ett sekel!

En motion från Kd om ökad valfrihet i barnomsorgen blev ett mycket ideologiskt ärende. Den borgerliga enigheten om att föräldrar ska få större inflytande över hur man vill ge barnen omsorg ställdes mot den socialistiska planeringsstrategin; ”Här får man minsann få välja fritt redan, men bara det vi bestämmer”, skulle man kunna sammanfatta debatten.

Kd företrädaren Maciej gav en utmärkt bakgrund till varför det är viktigt att kunna få ta hand om sina egna barn vid tidiga år. Inte minst gav han prov på hur tokigt det kan bli i våra svenska genomreglerade system. På socialisterna uppmaning gav han också förslag på hur detta skulle kunna genomföras. Inför en peng, precis som man har i skolan, sa han. Då kan man själv avgöra om man kan vara hemma själv, eller väljer att placera barnet hos dagmamma eller på institution.” En alldeles utmärkt idé som också borde vara praktiskt genomförbar!

Naturligtvis ska vi ha en bra kommunal och privat barnomsorg på Gotland med kommunen som bas, men därutöver anser jag att vi måste tillåta andra enskilda och nya driftsformer. Mer frihet till familjen och färre klåfingriga politiska beslut! Barn är individer och inte ett kollektivt system eller problem.

Vid ett maktskifte i höst på Gotland kommer valfriheten att öka för föräldrarna. Genomförandet av våra valfrihetsformer underlättas naturligtvis med ett maktskifte också i riksdagen.

2 kommentarer:

Johan Malmros sa...

Tråkigt, men väntat beslut, men jag skulle vilja se ett gemensamt uttalande från allians för Gotland på vad ökad valfrihet skulle innebära rent konkret, det är lite luddigt tycker jag. Det skulle vara bra med ett tydligt alternativ till dagens politik med indragna familjedaghem m.m.

Lena Celion sa...

Vi jobbar nu med gemensamma ställningstaganden. Vi vill gärna att föräldrar ska ha möjlighet att vara hemma med sina små barn.Om Nacka förlorar i kammarrätten måste vi hitta andra vägar; en barnomsorgspeng, lika för alla former, precis som skolpengen borde vara möjligt. Ett regeringsskifte skulle i alla fall underlätta!