tisdag, april 25, 2006

Skandalförsäljning i KS 20 april

I torsdags sammanträdde kommunstyrelsen på Gotland igen. På ärendelistan fanns ganska många punkter. Trots detta gick mötet ovanligt snabbt. Dryga 2 timmar varade det och listan bestod av ett antal detaljplaner, försäljningar, remisser, motioner och medborgarförslag.

Den borgerliga alliansen hade också en motion om att uppföra äldrecenter på Gotland, som majoriteten vid votering avslog med 9-6. Försäljningen av kommunens fastigheter i Visby innerstad genomfördes också utan öppen upphandling. Även där blev det votering där vårt yrkande om att gå ut på öppna markanden förlorade med 9-6. Borgerliga alliansen reserverade sig naturligtvis mot beslutet efteråt.

Direkt efter mötet sände jag och min m-kollega i KS ut följande pressmeddelande:

”(m) i kommunstyrelsen: Värsta skandalförsäljningen hittills

De moderata kommunstyrelseledamöterna Gustaf Hoffstedt och Lena Celion reagerar starkt på dagens beslut i kommunstyrelsen att låta en enskild intressent få köpa kommunens fastighetsbestånd i innerstaden, istället för att låta anbudet gå ut på den öppna marknaden. Den samlade borgerliga oppositionen reserverade sig mot beslutet.

– Det är fix och trix som numera gäller när kommunen säljer fastigheter. Kontakter och möten utan insyn för allmänheten och den politiska oppositionen avgör vem som får lägga anbud, istället för att låta objekten gå ut på den öppna marknaden. Kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande Jan Lundgren bär ett tungt ansvar för att det har blivit så
fel, säger Lena Celion.

– Det är en skandal att kommunens värdefulla bestånd förspills på det här viset. De fastigheter som avyttrades idag är värda minst 60 miljoner kronor, men säljs för endast 46 miljoner. Gotlänningarna förlorar åtminstone 14 miljoner kronor på att kommunstyrelsens ordförande gör upp dessa affärer i det fördolda, säger Gustaf Hoffstedt.”

Inga kommentarer: