onsdag, april 19, 2006

Förskoleseminarium i Visby

Jag var idag på ett intressant seminarium om kvalitetsarbete i förskolan på högskolan i Visby. Förskolan ger service till föräldrar och barn, som en av rektorerna uttryckte det, och det är viktigt att lyssna till deras behov. Lika viktigt är att föräldrar ska kunna välja sin barnomsorg. Dagen började med en diskussion om vad som är kvalitet, och det var en stor enighet om att förskolan ska se till barnens behov.

Förskolan har numera en egen läroplan, och det pedagogiska arbetet är viktigt. Många förskollärare finns på förskolorna, och kvalitetsarbetet har lyfts fram. Det behövs välutbildad och kompetent personal. Det vi gör ska göras med god kvalitet.

Ett sätt för personalen att utvecklas är att arbeta med aktionsforskning. Då lär man sig mycket genom egen praktik och får också en förståelse för arbetet och en förmåga att se sammanhang. Man får också reflektera över det man gör och hitta utvecklingsområden för att förbättra.

Förskolan ska möta barnen där de är, och för detta måste kompetensen att bedöma öka. Jag tror det är viktigt att man använder rätt begrepp, vilket kännetecknar ett professionellt förhållningssätt. Ordet bedöma handlar om att se var barnet står och vilka behov som barnet har. Här finns nog en del kvar att göra. Aktionsforskningen på hemmaplan kan bidra till ökad professionalitet i förskolan.

Inga kommentarer: