måndag, februari 06, 2006

"Go" för Gotland!

Det händer väldigt mycket på Gotland i dessa dagar. Ett av flera stora projekt som är igång handlar om ”Struktur 2007”, ett arbete som ska få kommunens verksamheter att bli mer kostnadseffektiva och tillgängliga för innevånarna. Som en del i detta gäller det att förändra både den politiska organisationen och förvaltningarnas ledning. Det handlar också om att minska de så kallade ”overhead-kostnaderna”, genom att i större utsträckning hantera service åt kommunens förvaltningar övergripande, t ex för löner och ekonomi.

Som en förutsättning för detta behövs också en samanhållen kommunledning fysiskt, dvs ledningarna för förvaltningarna ska finnas inom samma område. Därför har Kommunstyrelsen för någon vecka sedan också tagit ett inriktningsbeslut om att så ska ske. De nuvarande kommunägda fastigheterna ska sedan försäljas. Vi moderater ville att det skulle ske i form av en försäljning av dem på den öppna marknaden, men s-v-mp gick emot vårt yrkande och valde istället en annan överlåtelseform.

Jag tycker det är viktigt att det som sker i kommunal verksamhet sker öppet, eftersom det är medborgarnas skattemedel vi använder. Därför är det vår skyldighet att hålla nere kostnader, och få rätt prisnivå vid försäljningar av kommunal egendom.

Vi håller också på med kommunens visionsarbete – vad händer i omvärlden och hur ska vi styra om vår eget arbete på Gotland, för att ta tillvara på möjligheterna i ett föränderligt samhälle? Vi har fått många erkännanden runt om i landet för vårt visionsarbete. Det bidrar till att vi blir bättre förberedda för samhällsförändringar när de kommer. I detta arbete ses, inte helt förvånande, goda kommunikationer som en mycket viktig förutsättning för tillväxt och jobb. Här pågår många goda insatser för att sänka priser, öka tillgänglighet och inte minst förhindra nya skattepålagor. Gotlänningarna har många gånger visat att vi inte låter oss förtröttas i detta arbete, och det gäller säkert även i fortsättningen.

I dagarna kommer också bokslutet för kommunen som helhet och för nämnderna. Det ska bli spännande att se vilka resultat som uppnåtts. Många som jobbar ute i olika delar av den kommunala servicen har ansträngt sig hårt för att få vår kommuns ekonomi i balans. Det är ett angeläget arbete, eftersom nämnderna måste ha kontroll på pengarna, för att vara säkra på att kunna ge medborgarna en god service.

Inga kommentarer: