torsdag, februari 16, 2006

Likvärdiga kommunikationer

I går var jag med på en uppvaktning hos våra riksdagsledamöter i Stockholm. Det var Vägpris.nu gruppen på Gotland som hade bokat tid med några partiers ledamöter i trafikutskottet. Hos min grupp i moderaterna deltog trafikutskottets andre vice ordförande Elisabeth Nyström och ytterligare fyra utskottsledamöter, som visade att de tar frågan på största allvar. Vi hade ett mycket givande samtal med ledamöterna, och fick bra gehör för våra synpunkter. Gotland är verkligen uppskattat hos alla man möter, och förståelsen för våra förutsättningar är mycket stor.

Arbetsgruppen hade med sig ett mycket bra informationsmaterial, och vi hann ta upp många frågeställningar under den dryga timmen långa mötet. Arbetsgruppen har gjort ett jättebra jobb, och gav bra och utförliga svar på de frågor som ställdes av ledamöterna.

Jag deltog vid uppvaktningen för att jag trycker det är viktigt att peka på Gotlands specifika problem och behov, och hoppas att riksdagen tar sig an frågorna på största allvar. Därför gav jag också min syn på det stora ansvar som staten har för att kommunikationer och infrastruktur ska kunna fungera i hela landet. Jag lovade också att förse moderaterna i utskottet med mer material som vi tagit fram på Gotland.

Även om förutsättningarna i landet är olika så måste det vara rättvist! Det lyfts också fram i den senaste regionalpolitiska utredningen där man särskilt betonar betydelsen av god tillgänglighet till och från kommuner och regioner. Regeringen instämde i sin proposition i att en god infrastruktur är avgörande för en långsiktigt hållbar utveckling.

Hela tiden sker runt om i landet en utveckling och satsning på befintliga kommunikationer; vägar, motorvägar och järnvägar byggs till och byggs ut. Där vägar saknas, t ex till öar, finns broar, vägfärjor och ibland tunnlar. Allt detta betalas nästan enbart via skatter. Men vid resor till och från Gotland måste vi dessutom själva betala avgifter på bastrafiken, trots att den trafiken bara utgör en försvinnande liten andel av kostnaden för landets kommunikationer.

Vi måste ha likvärdiga förutsättningar för vår trafik. Vi behöver också ha långsiktighet och klara spelregler för näringslivet. ”Vägprisprincipen” är ett sätt att visa på rimligare förutsättningar för enskilda och näringarna, och här finns starka argument som handlar om näringsekonomi, samhällsekonomi och regionalpolitik. Väl fungerande kommunikationer är en av huvudförutsättningarna för att vi som bor och verkar på Gotland ska kunna skapa nya företag och nya jobb. Det är också en förutsättning för att Gotland ska kunna fungera på alla områden året runt.

Som slutkläm kan jag bara konstatera att vi absolut inte kan acceptera en försämring av nuvarande nivå på trafiken! Vi vill ha rättvisa och likvärdiga möjligheter till kommunikationer inom hela landet, och där ingår också Gotland. Färjorna är vår landsväg över vattnet!

Inga kommentarer: