tisdag, februari 07, 2006

Onödig skattehöjning på Gotland!

Gotlands kommuns bokslut för 2005 slutade överraskande med ett överskott på 82 miljoner kronor. Ett överskott som alla de som jobbar i kommunen bidragit till genom att visa sparsamhet med kommunala pengar. All personal har också fått detta besked med post hem i sina brevlådor under dagen, från KS ordförande (s). För bara några månader sedan signalerades en prognos om underskott med ca 3 miljoner kronor. Det ekonomiska systemen borde rimligen ha visat detta långt tidigare, kan man tycka.

Med detta resultat kan man bara konstatera att skattehöjningen på 50 öre (ger 35 mkr) inför 2006 var totalt onödig. En höjning som medför att en skattebetalare med 15-20 000 i månadslön får betala en hundralapp mer varje månad!

Med anledning av detta resultat sände vi från moderaterna iväg följande pressmeddelande idag:

”Kommunledningen presenterar idag bokslutet för 2005 vilket visar på ett resultat på 82 miljoner kronor. Det är mycket glädjande att det nu är ett tydligt överskott i de kommunala finanserna. Två saker vill vi gärna kommentera:

– Skattehöjningen som vi partier i den borgerliga alliansen kraftfullt protesterade emot, var totalt onödig. Den negativa PR som denna ger och har givit Gotland hade vi klarat oss alldeles utmärkt utan. Gotland hade inte behövt ståta vid skampålen som en av två kommuner i landet som höjde skatten inför 2006.

– Hälso- och sjukvårdsnämnden klarar alltjämt inte sitt åtagande inom budget. Det är då för oss ofattbart att man avstår inkomster i form av ersättning för uthyrning av operationssalar. Varje krona i intäkt behövs - det visar än en gång nämndens årsresultat.”

Inga kommentarer: