måndag, februari 20, 2006

Satsa på Slite centrum!

Vid dagens sammanträde i Gotlands Kommunfullmäktige lämnade jag in en motion om att arbeta med Slites centrum. Som rubriken på min motion lyder, innebär det att ett planarbete bör göras för att sammanföra alla goda initiativ som nu tas i Slite, och få kommunala beslut som stöder utvecklingen på orten. I motionen framhöll jag bland annat att:

”Slite är en av de två orter som pekats ut av kommunfullmäktige på Gotland som särskilt viktiga serviceorter utanför Visby. För att vi ska kunna behålla en levande landsbygd behövs alltså att vi satsar på dessa orter så att de blir attraktivare och tillgängligare.

Slite är redan idag en serviceort för invånare som bor på norra delen av ön. Här finns affärer, banker, kommunal service och flera skolor. Vi måste då också planera för att upprätthålla en infrastruktur som stödjer landsbygden bättre. Det handlar om kommunal och statlig service med mera, men det handlar också om möjligheter att bedriva småskalig handel, restauranger, underhållning och att skapa mötesplatser för kulturen (teater/bio/dans och bibliotek/museum).

Det finns ett stort lokalt engagemang i Slite för att bidra till utvecklingen. Detta har redan visat sig genom tillkomsten av flera stora fritidsanläggningar genom invånarnas egna insatser. En golfbana anlades för mer än 15 år sedan av en stor grupp engagerade norrgutar. Den är nu en av Gotlands mest erkända banor, och lockar spelare från hela landet. En utomhusscen har byggts i hamnparken i Slite centrum av frivilliga krafter och av egna medel. Det senaste som pågår är uppbyggnad av en ishall. Med hjälp från olika intresserades aktiva insatser, ekonomiska satsningar av privatpersoner, kommun och med EU-medel, kommer den att stå klar under året. I dag åker man redan skridskor för fullt på den nya miljövänliga isbanan (dock utan tak än så länge). Det är bara några exempel på den företagsamhet som idag finns i Slite.

För Slites del måste vi nu börja ta ett helhetsgrepp på centrummiljön. Många lokala initiativ har redan tagits fram för att utveckla centrum. God lokalkännedom finns hos dessa personer. Deras förslag och erfarenheter är nu viktiga att ta tillvara av kommunen, och genom att lyssna och rådfråga enskilda norrgutar, lokala arbetsgrupper och organisationer om detta, t ex Slitegruppen, Intresseföreningen och andra organisationer, är redan grunden lagd. Det är också ett utmärkt sätt att arbeta med demokratifrågor i praktisk handling!”

Mitt yrkande var att: ”En ny centrumplan för Slite samhälle tas fram i samråd med lokala företrädare. Centrumplanen ska ge en spännande centrummiljö och skapa en tydlig mötesplats för att utveckla kultur-, affärsliv och företagande på orten samt bidra till utvecklingen av norra Gotland. Ett samhälle behöver ett centrum.”

Inga kommentarer: