fredag, februari 10, 2006

Ansvarsutredningen (1)

Den 7 februari deltog jag i en information och överläggning om den sk ansvarsutredningen. Den behandlar frågan om hur beslutsfördelningen ska se ut i landet. Vad ska staten besluta om och vad ska ligga på regioner/landsting och kommunerna. Ska vi ha tre nivåer som idag?

På Gotland har vi nu under några år haft det mesta under den den statliga nivån samlat under en hatt - Gotlands kommun. Även om de medel som funnits till Regional utveckling varit förhållandevis ganska små så har de kunnat användas
väl tack vare medfinansiering med mycket EU-medel. Vi har också haft ett nära och bra inflytande över hur EU-medlen ska användas.

Flera olika förslag till "maktfördelning" har ventilerats i media den senaste tiden, men inga beslut har ännun tagits. Det kommer heller inte att ske förrän efter valet i höst. Först i februari 2007 lägger kommittén fram ett färdigt förslag.

Förutom regional utveckling och tillväxt har vi idag ett annat stort område som ligger på kommunen Gotland, och det är sjukvården. Redan idag är vi en samverkansregion med Stockholms landsting. Gotland klarar inte specialistvården fullt ut på egen hand. Därför har vi under många år ett nära samarbete med andra landsting, främst då Stockholm. Idag uttalade sig socialministern positivt om att ha några få högspecialiserade sjukhus i landet för att säkra kvalitet och kostnadseffektivitet. Hur påverkar det gotlänningarna?

Ännu återstår därför mycket diskussion, och frågan är hur stor vår gotländska påverkan blir innan beslut ska tas i ena eller andra riktningen.
Fortsättning följer ...

Inga kommentarer: