fredag, augusti 18, 2006

Gotland är kultur

Ännu en sommar går mot sitt slut - i alla fall när det gäller den stora turistsäsongen och de stora evenemangen. Jag hoppas ändå alla vi gotlänningar hunnit ta del av det stora utbud av olika kulturyttringar som finns här sommartid. Det är mycket annat som ska göras, släktingar som ska besökas, vila och umgänge med släkt och goda vänner, traditioner som i sig också är en del av vår kultur.

Liksom jag framfört tidigare i denna spalt beträffande idrotten på ön, så spelar kulturen också en central roll. Vi har sett en stor tillströmning av besökare till bl a Öppna ateljéer, Romateatern, Schejaveckan och mängder av andra konst-, teater- och musikarrangemang av mycket hög kvalitet. Dessutom har vi nu också genomfört Medeltidsveckan med massor av sevärt i Visby och runt om på ön. Veckan har också gett en stor tillströmning av turister och besökare, vilket är bra för förlängningen av turistsäsongen på Gotland, och den avlöses nu av Polenveckan och en internationell folkdansfestival under några dagar.

Eftersom skolorna nu snart börjar vill jag också lyfta fram kulturen i skolan. Både kulturskolans utbud och den vanliga skolan ger massor av tillfällen till att visa barn och ungdomar vilken glädje kulturen ger människor. Kultur handlar om att växa och människan har en enorm skaparkraft. Här är lärarnas och ledningens engagemang väldigt viktig. Våra internationella framgångar i musiksammanhang kan säkert till stor del tillskrivas musik- och kulturskolornas insatser under många år. Det är viktigt att fortsätta ge ungdomar möjlighet att lära sig musik, dans och att uttrycka sig i ord, bild och form. Moderaterna föreslår därför en kultursatsning i svenska skolor i form av ett statligt stöd som skolor runt om i landet får söka till olika kulturella aktiviteter för barn. Dessa pengar kan säkert Gotland vara med och ta del av.

Våra många kulturskatter räknas också till kultur på Gotland. Det finns en otrolig mängd vackra byggnader, kyrkor, gamla gårdar, fornminnen och ett helt världsarv - Visby innanför murarna. Detta måste vi bevara och vårda. Vi har ett ansvar för att vårt kulturarv bevaras och förs vidare till kommande generationer. Men det måste också ske en utveckling, och ibland blir det förändringar som t ex bygget av nya Almedalsbiblioteket, kongresshallen och nya hotell. Vill vi ha nya jobb på Gotland och få nya inkomster, så innebär det att vi också måste våga utveckla ön. Jag tror också att kongresshallen, när den står klar, kommer att betyda mycket för musik- och scenkonsten på ön.

Kultur behöver vi inte bara som individer utan också som lokaliseringsfaktor för andra verksamheter. En rik kulturmiljö bidrar till att locka lärare till våra skolor, specialister till vårt sjukhus och företagare i växande branscher som IT, besöksnäring, kulturproduktion och hantverk. Kulturen är en betydelsefull regional utvecklingsfaktor och sambandet mellan ekonomisk utveckling och kultur är nästan övertydligt i världsarvsstaden Visby. Vi får också snart hit några nya myndigheter på området, bl a Riksutställningar, som ska ”serva” hela landet med kultur.

En fungerande trafik till och från Gotland är en viktig del även i de framtida kultur- och turismsatsningarna. Därför är det nödvändigt att fortsätta kämpa för rättvisa kostnader, god standard och flexibilitet i resandet. Vägpriser till och från Gotland är av högsta vikt för kulturlivet, vilket Vägpris.nu-gruppen förtjänstfullt drivit under lång tid. Gotland tål inga försämringar mot dagens trafik. Prisbilden behöver istället förbättras för fler grupper. Tider och avgångar måste vara resevänliga för både resenärer och transporter.

Inga kommentarer: