onsdag, augusti 16, 2006

Förtydligande angående ränteavdrag

Efter inslaget med Fredrik Reinfeldt i radion häromdagen, har en debatt om ränteavdrag uppstått. Den vinkling som har gjorts i media ger sken av att vi haft ett moderat förslag i denna väg. Det är inte sant. Vi har inget förslag om att avskaffa ränteavdragen. Vi vill avskaffa fastighetsskatten. Hur det ska finansieras ska utredas. Med vår politik ska ingen ska betala mer för sitt boende.Därför publicerar jag det förtydligande som moderaterna lämnat ut här nedan! Läs och begrunda.

"Vi har inget förslag om att minska avdragsrätten för räntor.

Alliansen har bestämt att avskaffa den statliga fastighetsskatten. I ett första steg, under 2007, sänks uttaget med ca 5 miljarder kronor. Därefter skall skatten ersättas med en kommunal fastighetsavgift. Hur detta skall genomföras och finansieras kommer att bli föremål för en utredning som skall arbeta skyndsamt. Ambitionen är att ingen skall få det sämre med reformen. I detta sammanhang kommer alla typer av finansiering att prövas. Olika typer av finansiering påverkar ekonomins funktionssätt i varierande grad.

Exempelvis har vi tidigare diskuterat att höjd reavinstskatt bl.a. kan försämra rörligheten på arbetsmarknaden. Minskade möjligheter till att göra avdrag för ränteutgifter kan få bekymmersamma effekter som måste beaktas, exempelvis skulle de med lån missgynnas i förhållande till de utan lån, äldre skulle gynnas på yngres bekostnad samt att fastighetspriserna kan komma att påverkas, vilket kan skada stabiliteten i ekonomin."

Inga kommentarer: