tisdag, mars 21, 2006

Skenande byggkostnader och skoldebatt i KF

Måndagen den 20 mars var det återigen möte med Kommunfullmäktige på Gotland. Ärendelistan var inte lång, men nämnas kan en bra skoldebatt och debatt om majoritetens sätt att ha koll på byggprocesser i kommunen.

Vid ett flertal tillfällen har nu nämnder kommit till KF med begäran om tilläggsanslag i mångmiljonklassen. Detta tyder på att den politiska kontrollen inte fungerar. Det senaste tilläggsanslaget gällde ett ombygge av en skola som i oktober förra året landat på 15 miljoner. Ett halvår senare (idag) behövs det ytterligare 10 miljoner!

När jag i KF begärde besked om vad som hänt kom det alla möjliga (bort)förklaringar. T ex blev det 3 miljoner dyrare att bygga på landet än i Visby, ett klassrum extra hade kommit till, allmänna kostnadsökningar påverkar osv. Det låter inte särskilt trovärdigt, tycker jag. Eftersom det är det tredje bygget på kort med dessa skenande projekteringskostnader så måste någon sätta ner foten!

Skoldebatten gällde två interpellationer om skolan. Den ena hur det ser ut med kompetensen hos lärarna och den andra om bristande likvärdighet i grundskolorna. Jag hade själv flera inlägg, och undrade bland annat om det kommer att föras något centralt register över kommunens lärare vad beträffar utbildning och behörighet. En bra skolledning, duktiga lärare och fokus på kunskap borgar för goda resultat.

Avslutningsvis gavs en information om de förestående förändringarna av politisk struktur och samlokaliserade förvaltningar. Ett grupparbete ägde rum för att ta fram styrkor och svagheter i nuvarande arbetsordning för vårt kommunfullmäktige. Kanske vore kvällsmöten, tematiska beredningar och färre ledamöter en lösning på de ibland tungrodda mötena.

Inga kommentarer: