söndag, mars 19, 2006

M-Kommunal Rikskonferens 2006

I två dagar har jag deltagit i Kommunala Rikskonferensen i Jönköping tillsammans med 1600 andra moderater från hela landet. Från Gotland har vi varit tio personer som fått möjlighet att se och höra om moderata budskap och kampanjformer inför valet och träffa kollegor från hela landet. Vi har ett bättre läge inför valet nu än på många år – inte minst för innehållet i de ”nya moderaternas” valprogram. Den nationella nivån och den lokala nivån är också mycket samspelta numera.

En huvudperson under dagarna var naturligtvis vår partiledare – Fredrik Reinfeldt. Hans inlägg och anföranden är alltid mycket personliga och informativa. De inspirerar och uppmuntrar verkligen oss lokala politiker inför de intensiva månader vi har framför oss. Fredrik uppehöll sig i inledningsanförandet länge vid de äldres möjligheter att få bestämma själva, att kunna leva på sin pension, och att inte tvingas gå från sina hem på grund av höga skatter.

Det seminarium jag höll i med Fredrik lovade att ”Fredrik svarar på alla era frågor”. Det gjorde också Fredrik. Inga undanglidande svar utan rakt på sak och han höll sig till ämnet hela tiden. Enda bekymret vara att nittio minuter går alldeles för fort, och alla inte hann få ställa sina hjärtefrågor. Det blev ändå ett mycket brett spektrum av ämnesområden som kom upp; jobben, vården, äldreomsorgen, gymnasieskolan, polisen, fastighetsskatten mm.

Huvudfrågorna handlar naturligtvis om jobben – 1,5 miljoner människor har hamnat i ett utanförskap i dagens Sverige. Socialdemokraterna har haft massor av år att råda bot på detta, men har inte lycktas med det. Att ha ett jobb med en lön som man kan leva på är viktigt för självkänsla och välbefinnande. Särskilt illa är det med den ökande ungdomsarbetslösheten – och ungdomskullarna blir allt större de närmaste åren!

Möjligheterna för sjuka att få vård i tid, med de resurser (skatter) vi gemensamt betalar, är fortfarande inte bra. Trots de nya vårdgarantipengarna, som (s)-regeringen mycket lägligt inför valspurten tillfört Gotland och övriga landsting i november, så väntar många sjuka fortfarande i långa vårdköer. Tillsammans med den borgerliga Alliansen har vi bättre lösningar. Och vården ska vi fortfarande betala gemensamt med skatter!

Den skola som socialdemokraterna reglerar fram har heller inte lyckats med målen. Massor av elever klarar inte av att komma in på gymnasiet eller gå igenom med godkända betyg. Det har alltså inte heller fungerat, trots alla vallöften vart fjärde år. Ändå är det barnens utbildning som bidrar till samhällets tillväxt. Istället för att öka valfriheten begränsar man friheten för skolans personal, föräldrar och friskolor! Det vill vi också ändra på.

Huvudbudskapen från konferensen är att valet kommer att handla om att det ska löna sig att arbeta, att skola och vård kan bli bättre och att vi behöver visa nolltolerans mot brott.

Inga kommentarer: