fredag, mars 24, 2006

Gotlands vision 2025

Gotland startade i onsdags arbetet med att ta fram en ny vision för de gotländska framtidsfrågorna. Politiker, företagare och representanter från olika delar av samhället deltog i seminariet på Wisby Hotell.

Dagen inleddes med en spännande utblick i omvärlden. Det är viktigt att ha ett perspektiv på omvärlden för att få en bild av det sammanhang vi finns i. Därefter fick vi höra visioner från politiska redaktörer i de gotländska tidningarna. Eftermiddagen ägnades åt ”brainstorming” och prioritering av framtidsfrågor. Dessa kommer att vara ett underlag för det mycket breda fortsatta arbete som sker framöver.

Samtidigt pågår nationellt en utredning – Ansvarsutredningen – som ser över på vilka nivåer beslut ska tas i landet. Många ser att dagens över 300 år gamla styrelsesätt inte riktigt fungerar längre. Regioner bildas lite varstans, och utvecklas i snabb takt. De riktigt stora tillväxtregionerna i Sverige är naturligtvis Stockholm, Skåne och Göteborgsområdena. För att kunna konkurrera om företagen och jobben går man ihop i större sammanhang.

På Gotland har vi redan ett nära samarbete inom sjukvården med Stockholms landsting i den sk Samverkansnämnden. Gotland är för litet för att klara sjukvårdsproduktionen för gotlänningarna på egen hand. Vi börjar också bli för små för att kunna finansiera denna, och behöver snart förändra systemen. Diskussionen om hur regionerna ska se ut är redan igång. I februari nästa år kommer Ansvarsutredningen att lägga fram sitt förslag om hur det kan se ut.

Inga kommentarer: