onsdag, mars 15, 2006

Hälsa - mitt förhållande till livet

På onsdagsförmiddagen var jag på ett seminarium om hälsa i arbetet för chefer i kommunen. Seminariet hölls av docent Per Gärdsell och gick i möjligheternas tecken. Per lade en stor del av hälsoansvaret hos den enskilda människan. Vi måste alla kunna leda vårt eget hälsofrämjande arbete, sa han. Den friskvårdstimme vi nu som kommunanställda har rätt att ta ut, är därför bara en del i ett mycket större sammanhang.

Det handlar om att ha insikt om vad som påverkar hälsa, ändra beteenden och ta eget ansvar för sin hälsa. Hälsa skapas i vardagslivet. Att få ha en god hälsa kräver ett aktivt förhållningssätt. Vi är fortfarande biologiskt sett stenåldersmänniskor till 99 %, men lever som nutidsmänniskor. Vällevnadsdiagnoser och tillitssjukdomar ökar och kvinnorna är mest utsatta.

Ledarna är mycket viktiga för arbetsmiljön på arbetsplatsen, men alla på jobbet har ett ansvar för att det ska bli ett gott arbetsklimat. För att leda verksamhet och personal måste man som chef kunna leda sig själv (och de biologiska cellerna). I en positiv arbetsgrupp vågar man vara den man är.

Att lyfta fram friskfaktorer är ett bättre sätt att arbeta för hälsa, än att se på det sjuka. Social aktivitet, goda ledare, inflytande och uppmuntran är friskfaktorer på jobbet. Långtidsfriska är flexibla framtidsoptimister. Vi behöver påverka beteenden för att få effekt: medvetandegöra, få kunskap, ändra beteende. Direkt destruktivt är avundsjuka och Jante-beteende.

"Om du ska ha några utsikter att lyckas med dina avsikter behövs fler insikter än åsikter".

Inga kommentarer: