söndag, januari 22, 2006

Patienten är viktigast

I förra veckan kom Anne Marie Brodén, riksdagsledamot för moderaterna, till Gotland för att prata sjukvårdsfrågor med våra lokala förtroendevalda. Det är väldigt värdefullt för oss som jobbar lokalt att på detta sätt få prata viktiga framtidsfrågor med representanter från riksdagen. Många moderater hade också samlats till mötet, för att under kvällen kunna ventilera sina frågor med Anne Marie.

Jag tycker det är väldigt viktigt och roligt för oss ute i landet att få höra hur man diskuterar på den beslutande nivån. Jag har själv fått vara med i diskussioner kring sjukvårdens framtida drift, och därför var det mycket som kändes helt rätt i Anne Maries information. De förslag som nu ligger möjliggör också en helt annan sjukvårdspolitik än den socialistiska styrda sjukvård vi har idag.

Diskussionerna och frågorna i samband med föredragningen handlade mycket om hur de sjuka och vårdbehövande verkligen får den vård de behöver och inom rimlig tid. Alltför mycket har under den socialistiska styrningen handlat om kollektiva och generella lösningar. Det känns därför befriande att vår moderata politik utgår från individen, patienten, vårdtagaren, och hur de ska få hjälp på bästa sätt, bland annat genom en patienträttighetslag.

I samband med besöket fick Anne Marie och jag också med en debattartikel i lokaltidningarna och nättidningen, där vi bland annat uttryckte detta: ”Vi tycker att patienten är viktigast i vården. Därför är det självklart att alla inte bara ska ha rätt till sjukvård, utan också rätt att välja vem de ska vårdas av. Makten och styrningen av vården måste ligga hos patienten och den som vårdar - inte hos politikerna. Det vill vi skriva in i en särskild patienträttighetslag - så att patienten får verklig möjlighet att kräva sin rätt till vård.”

Inga kommentarer: