tisdag, januari 17, 2006

Entreprenörskap

Inför den nya gymnasiereformen, som ska träda i kraft hösten 2007, betonas entreprenörskap och höjd kvalitet på yrkesprogrammen. Vi behöver anpassa utbildningen för en omvärld som snabbt genomgår stora förändringar. Behoven av företagsamma medborgare blir allt tydligare; som egna företagare, chefer och anställda.

Bland annat av dessa skäl kommer entreprenörskap och entreprenöriellt tänkande att genomsyra alla gymnasieprogram i fortsättningen.

Jag har under några dagar deltagit i diskussioner om hur vi får utbildningen mer anpassad till dessa perspektiv, som ger bra förutsättningar att klara framtidens jobb. Det handlar bland annat om att skolan kan arbeta i partnerskap med företag och organisationer, ta fram handlingsplaner för hur vi ska göra, ge bra yrkesvägledning och erbjuda mentorskap för gymnasieeleverna.

Vi behöver också vara medvetna om varandras förutsättningar och olika kulturer för att mötet skola/arbetsliv ska fungera på ett bra sätt, och de olika kompetenserna utnyttjas effektivt. Entreprenörskap måste bli ett sätt att tänka. Vi kan runt om oss se företagsamma människor som får saker gjorda, driver företag eller blir framgångsrika inom olika områden, och lära av dem.

Personligen tror jag också på det livslånga lärandet och att anpassa utbildningen efter arbetsmarknadens behov. Ungdomarna måste förberedas på att klara sin egen framtid. Många kommer att få byta yrken åtskilliga gånger under sitt yrkesverksamma liv. Det blir en av de stora utmaningar för skolan inför 2000-talet!

1 kommentar:

Anonym sa...

Var vänlig se min hemsida:
http://home.swipnet.se/StureEriksson
Hälsningar!
Sture Eriksson