fredag, januari 13, 2006

Kom och bo på Gotland!

Jag kontaktades nyligen av en god vän; det gällde bostäder eller snarare bristen på bostäder på Gotland. Det är ett dilemma att kommunen kampanjar för att fler ska flytta hit, när det inte finns någonstans att bo, tyckte hon. Många vill också bo i Visby, där det är som mest överhettat idag. Till viss finns det lediga lägenheter och hus till rimliga priser utanför Visby; i tätorter och på landsbygden. Men även där kan man se en begynnande bristsituation och en prisstegring numera.

Under den förra borgerliga perioden tog vi en mängd planbeslut, som har möjliggjort ett stort antal bostadsbyggen i Visby och runt om på ön Det börjar vi nu också se resultaten av. I rask takt tog vi fram åtskilliga förslag om möjliga områden att bebygga, och besluts togs om många planförslag.

Tyvärr är tidsaspekten ibland orimligt lång när det gäller att komma vidare från beslut om detaljplaner och tills dess att färdiga hus står klara. Lagar, bestämmelser och överklaganden tar tid. Ändå tar nu s-majoriteten äran åt sig och slår sig för bröstet så ofta de få möjlighet till det, för de bostäder som nu färdigställs. Liknelsen med Stockholm i detta fall är märkbar.

Problemen för oss (m-c-fp-kd-gp) var ju, att under åren innan vi tillträdde 1999 så hade inte mycket gjorts åt bostadsfrågan. Den kommunala ekonomin hade havererat, skattehöjningar gjordes och oordningen var omfattande i kommunen.

Förhoppningsvis kommer ändå bostadsmarknaden att bli bättre för inflyttare, som ett resultat av de insatser vi gjorde under den borgerliga perioden. I synnerhet om vi får en ny borgerlig ledning på ön nästa år! Tyvärr har vi också för närvarande en socialistisk regering som genom skatter, lagar och regleringar medverkar till en prisbild på bostäder, som gör att inte många har råd att bo i de lägenheter som byggs. Regeringen behöver vi också byta ut om det ska bli någon bättring!

Även på det här området har nämligen socialistsidan bidragit till att plånboken får styra!

Inga kommentarer: