lördag, februari 20, 2010

Replik om jobben (2): - Jobben minskar klyftorna

Igår kom en replik från lokale S-riksdagsmannen Engelhardt, så Anna Hrdlicka och jag replikerade på honom i dagens GA:

Höjda skatter minskar värdet av att arbeta. Alliansregeringens fyra jobbskatteavdrag är en morot för dem som arbetar. Ungefär 2500 kronor mer per månad får en familj behålla tack vare jobbskatteavdraget – på ett år två hela månadslöner. Det är mycket pengar för en familj.
Det vi moderater vill att Christer Engelhardt och den socialdemokratiska politiken ska förstå är att folk måste arbeta för att vi ska få in skattepengar till välfärden. Det är på det sättet vi ökar välfärdens kvalitet. Det finns två tydliga alternativ den 19 september; Sverige som ett välfärdssamhälle, där människor jobbar för att upprätthålla välfärden, eller vänsteralternativet som är ett bidragssamhälle där färre människor ska försörja fler. Det senare är inte en hållbar väg att gå för Sverige.
Hittills har Alliansregeringens politik gett 38 miljarder MER till kommunernas verksamheter. Arbetsgivaravgifterna har sänkts, särskilt för de unga. Det är billigare för företag och offentlig verksamhet att anställa unga. Vi för en jobbskapande politik som får företag att starta och växa i Sverige.
Fler är i sysselsättning idag jämfört med 2006, trots krisen. ROT- och RUT-avdraget har skapat minst 12 000 nya jobb och genererat miljarder till statskassan. De samlade effekterna kan vara uppemot 35 000 nya jobb! På Gotland ser vi att försämringen på arbetsmarknaden dämpas och börjar plana ut. Antalet personer som får arbete och antalet lediga platser ökar samtidigt som antalet varslade är lågt. Dessutom minskar nu antalet nyinskrivna arbetslösa.
Det torde inte ha undgått riksdagsman Engelhardt att vi har en kraftig lågkonjunktur i Sverige och världen. Även i vår kommun måste vi rätta mun efter matsäcken – ett annat agerande vore oansvarigt. Inom Barn och utbildningsnämnden har vi också måst spara, men vi är fortfarande bland de kommuner som har de dyraste platserna i förskola och fritidshem. Vi har en minskning av elever i skolan varje år, men i förskolan har vi utökat med minst 150 platser och många barn har fått en kraftigt utökad vistelsetid i förskolan under mandatperioden. Våra enkäter bland föräldrar är överlag mycket positiva och BUN får beröm från Komrev för en ansvarsfull ekonomisk styrning.
Alltså, fler jobb och mer människor som arbetar innebär mer skatteintäkter till välfärden. I arbetslivet sker nu en generationsväxling och hundratusentals pensionsavgångar väntas inom några år. Tusentals arbetsplatser kommer att behöva fyllas, av framför allt de unga. Till dig Christer Engelhardt vill vi säga att det inte är ett högre skattetryck som minskar klyftorna. Höjda skatter ger inte fler jobb – höjda skatter leder till att människor lättare fastnar i bidragsberoende. På så sätt skapar socialdemokratisk politik en klyfta - mellan dem som har jobb och inte.
Vår jobbpolitik handlar om människors möjlighet till egen försörjning. Därför vill inte vi höja skatterna utan vi vill öka drivkrafterna så att fler kan jobba.

Inga kommentarer: