onsdag, februari 17, 2010

Jobb = välfärd (1)

Denna insändare har Anna Hrdlicka och jag haft insatt i två lokaltidningar i veckan:

I höst får alla väljare möjligheten att göra ett avgörande val om Sveriges framtid. Valet står mellan Sverige som välfärdssamhälle eller Sverige som bidragssamhälle.
Jobb = skatter = välfärd. Sambandet är enkelt. Det är därför vi moderater för en politik för att skapa nya arbetstillfällen. Ju fler som jobbar desto fler bidrar till den gemensamma välfärden. Mer pengar till välfärden innebär bland annat pengar fler sjuksköterskor och lärare. Det innebär snabbare omhändertagande i vården och mer pedagogiskt stöd i skolan. Det innebär också att vi kan investera i tryggare utemiljöer genom satsningar som ser till helheter; samband mellan miljöer, generationer och verksamheter.
Det ska givetvis löna sig att jobba, alla ska kunna leva på sin lön.Därför har alliansregeringen sänkt skatten på din lön. Det innebär till exempel att en LO-familj får 2 500 kronor mer per månad. Det är 2 500 kronor att leva för. Pengar som kan spenderas på det DU väljer - nya kläder till barnen, renovering av din bostad eller kanske till semestern.
Oroväckande är dock att Mona Sahlins politik inte prioriterar vare sig välfärden eller fler jobb. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet saknar gemensamma förslag hur Sverige ska drivas framåt, i en för oss invånare positiv riktning. Det som de däremot vill är att höja din skatt. Om Mona får som hon vill så kommer alla som arbetar få mindre pengar i plånboken - varje månad. Att arbeta kommer att vara mindre lönsamt.
Utan de som arbetar kan vi heller inte upprätthålla resurserna till det välfärdssamhälle som tar hand om våra barn och äldre. Det ska löna sig att arbeta, för det ger drivkraft till välfärdsamhället. Bakom Monas förslag döljer sig också en politik som slår ut människor redan i unga år. Mona Sahlin vill höja arbetsgivaravgiften för dem som anställer personer under 26 år. Om det blir dyrare att anställa unga människor så blir det svårare för ungdomar att få jobb. Resultatet? Inget jobb, ingen bostad! En sådan politik gör det svårare för unga att etablera sig i vuxenlivet. Ungdomar riskerar istället att hamna i ett ekorrhjul av "åtgärder" och får skjuta upp drömmen om den egna bostaden. Socialdemokraterna har en skev bild av vad "rättvisa för alla" egentligen är. Mona Sahlin har minst sagt märkliga prioriteringar. Hon talar om mera jobb samtidigt som hon vill införa förändringar som bara främjar ett bidragssamhälle. Den 19 september är det dags igen.
Väljarna har möjligheten att rösta på Alliansen för ett fortsatt välfärdssamhälle eller på vänsteralternativet som erbjuder en återgång till Sverige som bidragssamhälle. Det bidragssamhälle som väljarna röstade bort i förra valet.

Inga kommentarer: