lördag, februari 06, 2010

Nya lågstadielärare

Idag har en av de stora nyheterna handlat om en ny lågstadielärarutbildning. Inte en dag för tidigt!
Jag har hela tiden hävdat betydelsen av en djupare utbildning i t ex matematik för de lärare som undervisar de små barnen. För att utveckla det matematiska tänkandet hos barnen måste man som lärare ha förståelse för de mekansimer och metoder som leder barnen framåt.

Det har visat sig vid olika studier att en stor del av dem som undervisar barnen inte har adekvata kunskaper i t ex matematik. En sådan studie har även gjorts på Gotland, med ungefär samma reslultat och det är rektors ansvar att se till att det finns kompetenta lärare (det pedagogiska uppdraget).

Tills den nya utbildningen är klar och nya lärare blivit utbildade måste man därför göra en omändring av undervisningen - ett omtag. Lärarlyft och förskolelyft är utbildningssatsningar som kan användas omgående och det går att låta de som är behöriga undervisa i fler klasser, även på lågstadiet, genom den tjänstefördelning som görs inför varje nytt läsår.

Det allra viktigaste är förstås förståelsen och insikten om att man måste ta itu med detta omgående på alla nivåer: politiken, skolledningen, lärarkåren och inte minst hos föräldrar och eleverna själva (så här i tjänstefördelningstider)!

Inga kommentarer: