tisdag, mars 02, 2010

Mer om jobb och välfärd (3)

Idag hade Anna och jag vår tredje insändare i ett replikskifte om jobbens värde:

Christer Engelhardt (S) skriver att valet står mellan honom och oss i höst. Då är det viktigt att känna till vad de båda alternativen står för och inte fara med oriktiga uppgifter som Christer Engelhardt gör. Alliansen har inte infört en extra pensionärsskatt! Med en långsiktig jobbpolitik bygger vi upp ett starkare trygghetssystem.

När fler människor kommer i arbete och inkomsterna förbättras så gynnas också pensionärerna! Pensionerna är beroende av att det finns människor som arbetar och tjänar pengar. Regeringen har sänkt skatten för pensionärer två år i rad. Det är viktigt, eftersom pensionerna för närvarande inte stiger som de tidigare gjort, på grund av finanskris och nedgång i världsekonomin. Socialdemokraterna generaliserar gärna när det gäller pensionärer. Bara för att man är över 65 år betyder det inte att de individuella skillnaderna försvinner. Somliga har god ekonomi och god hälsa, medan andra har små marginaler och/eller behöver en trygg omsorg och vård för att få vardagen att fungera.

Den nya sjukförsäkringen är en viktig del i regeringens arbete att ge människor hjälp och stöd för att hitta vägar tillbaka till arbetslivet. Vi vill att varje människa ska mötas utifrån sina egna förutsättningar. Vi ska ha en trygg, säker och hållbar sjukförsäkring som omfattar alla. Den som är sjuk och inte kan arbeta ska alltid känna trygghet och ha ett gott skydd. Vi ska ha en aktiv rehabilitering, ge hjälp och stöd tillbaka till arbetet för dem som orkar och kan. Antalet sjukskrivna i Sverige har halverats och antalet förtidspensioneringar minskat kraftigt sedan alliansregeringen tillträdde i oktober 2006.Arbetsgivarna måste våga anställa.

Därför har vi infört nystartsjobb där arbetsgivaren får en kompensation motsvarande dubbla arbetsgivaravgiften för den som varit sjukskriven eller haft sjukersättning. Människor med förtidspension (sjukersättning) ska få möjlighet att gå tillbaka till ett jobb, studera eller engagera sig ideellt utan att förlora rätten till ersättning. 9 000 personer med förtidspension vill nu ta den möjligheten, och arbetsgivare som anställer en förtidspensionär behöver inte betala sjuklön.

Vår jobbpolitik handlar om människors möjlighet till egen försörjning. Därför vill inte vi höja skatterna utan vi vill öka drivkrafterna så att fler kan jobba.

Inga kommentarer: