torsdag, mars 11, 2010

Den svenska skolan på väg mot kunskap (1)

En artikel som publicerat i gotländska media av moderaternas skolpolitiska talesman Margareta Pålsson och mig:

"Den svenska skolan har under mandatperioden genomgått en välgörande förbättring. Alldeles för länge utvecklades resultaten i skolan i fel riktning utan att något gjordes. Men nu ersätts Flumskolan av Kunskapsskolan.
Det var länge fult att mäta resultat i skolan. Första betyget ges inte förrän höstterminen i åttan då endast tre terminer återstår av grundskolan. För många elever är det då alldeles för sent att arbeta upp betygen. Få betygssteg förvärrar problemet. När det är långt mellan betygsstegen är risken att hårt arbete inte märks i betyget. Motivationen tar förstås stryk och alldeles för många ger upp utan att försöka.
Hela 23 procent lämnade förra läsåret grundskolan utan att ha nått kunskapsmålen i ett eller flera ämnen. På Gotland var motsvarande siffra 21,4 procent, vilket är något bättre, men mycket finns kvar att göra. Målsättningen måste vara att alla elever ska klara skolan.
Vi i Alliansen har infört skriftliga omdömen från och med årskurs 1 och vill införa betyg från årskurs 6 samt öka antalet betygssteg. Ingen ska gå osedd genom skolan. Elever som inte når kunskapsmålen ska redan tidigt få hjälp. Det måste vara ett minimikrav i alla skolor.
Nationella prov är ett bra sätt att ta reda på om alla elever får samma goda undervisningskvalitet. Vi har därför infört nationella prov i årskurs 3 i svenska och matte och gjort de frivilliga proven i årskurs 5 obligatoriska. Precis som med betyg är det främst de lite svagare eleverna som vinner på att kunskapsluckor upptäcks.

Många elever upplever att det är svårt att få arbetsro i skolan. Få vuxna skulle acceptera en arbetsmiljö med hög ljudnivå och där mobbning och utfrysning hör till vardagen. Självklart ska våra unga inte heller behöva godta en sådan miljö. Mobbning är en oerhört grov kränkning och kan ge bestående men för den som drabbas. Regeringens satsning för att bekämpa mobbning i skolan samt att mobbare nu även kan tvingas byta skola är därför mycket positivt. Ingen ska behöva känna rädsla för att gå till skolan.

Vi moderater vill att barnen ska börja skolan vid sex års ålder och det åstadkommer vi genom att göra förskoleklassen obligatorisk. Möjligheten och lusten att lära är då mycket stor. Men alla barn mognar inte lika fort och regeringens planer på flexibel skolstart från årskurs 1 är därför välkommen. Barnen kan då börja skolan antingen på höst- eller vårterminen, beroende på mognad.
Många av reformerna har redan genomförts eller kommer att genomföras innan valet, men kunskapsskolan är ändå inte tryggad. s, v och mp har en annan syn på skolan än Alliansen. De motsätter sig fler nationella prov, tidigare betyg och skriftliga omdömen redan från första klass. För dem är kunskap inte huvudsaken i skolan.
I framtidens skola får kunskap inte vara en bisak. Det enda rimliga valet i höst är därför Allians för Sverige "och Gotland.

Inga kommentarer: