måndag, september 08, 2014

Hur mycket kommer Löfven låta en vänsterregering ta från pensionärerna?

Sveriges pensionärer har varit med och byggt upp det Sverige vi känner i dag. Ett rikt land där omsorg om de mest utsatta kombineras med växtkraft och en välskött ekonomi. Jag har i valboden i Visby fått frågan vad Moderaterna vill göra för pensionärerna. Svaret är enkelt; för att vi ska kunna fortsätta att stärka ekonomin för de pensionärer som varit med om att bygga upp det moderna Sverige måste jobben bli ännu fler.

Det faktum att jobben blivit 300 000 fler sedan 2006 har gjort att Alliansen kunnat genomföra fem skattesänkningar för landets pensionärer. För en genomsnittlig pensionär innebär det cirka 850 kronor mer varje månad att leva av. Samtidigt har Alliansregeringen höjt bostadstillägget för att stötta de pensionärer som har de allra lägsta marginalerna.

När ekonomin nu börjar förbättras efter åren av ekonomisk kris är det viktigt att vi fortsätter våra ansträngningar för att jobben ska bli fler. Alliansen har som mål om att jobben ska bli 350 000 fler till 2020. Detta innebär att över fem miljoner människor har ett jobb att gå till och därmed bidrar till de gemensamma ansträngningarna för att bland annat fortsätta stärka pensionärernas ekonomi

Samtidigt oroas vi över de konsekvenser en vänsterregering under Stefan Löfven skulle få för Sveriges pensionärer. Med hjälp av Riksdagens utredningstjänst har vi beräknat hur några av vänsterpartierna förslag skulle slå mot pensionärerna:

• För det första skulle Miljöpartiets bensinskattehöjning snabbt radera ut nästintill hela den ofinansierade skattesänkning för garantipensionärer som socialdemokraterna har talat om.
• För det andra skulle ett avskaffat RUT-avdrag leda till att den genomsnittlige pensionären som använder RUT på Gotland får betala 3300 kronor mer i skatt per år. Bara här på Gotland är nästan hälften av alla dem som gör RUT-avdrag över 65 år.
• För det tredje kommer den arbetstidsförkortning som de radikala partierna Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministisk Initiativ pressar Socialdemokraterna om slå kraftigt mot kommunerna och landstingen. Dessa beräknas få mellan 57 och 114 miljarder kronor i minskade intäkter på grund av detta förslag. Det motsvarar mellan 45 000 till 90 000 kronor i minskade resurser per anställd inom exempelvis vården eller äldreomsorgen.

Mindre pengar i plånboken och minskade resurser till välfärden verkar vara vad en vänsterregering under Stefan Löfven har att erbjuda Gotlands pensionärer. Alliansens vill istället fortsätta arbetet för att stärka pensionärernas ekonomi och se till att välfärden fortsätter hålla hög kvalitet och valfrihet. Det är Moderaternas löfte till Sveriges pensionärer.

Inga kommentarer: