måndag, september 08, 2014

Häströrelsen är viktig för Gotland

I Sverige rider en halv miljon människor regelbundet för motion, rekreation och för att tävla. Gotland är landets hästtätaste län med nästan 10 000 hästar enligt jordbruksverkets allra senaste siffror och väldigt många människor utövar ridsport här. Det finns runt 900 ridklubbar runtom i landet (7 på Gotland) och över 460 av dessa klubbar driver ridskola. Både hästnäringen och hästsporten betyder mycket för Sverige liksom för Gotland, och hästsporten är bland de största idrotterna i landet för ungdomar och för funktionsnedsatta.
Det finns i dag omkring 7 500 företag inom hästnäringen som sysselsätter närmare 30 000 personer. Dessutom behöver hästar foder, utrustning, veterinärtjänster osv, och är därmed också en viktig del i många gotländska företags utbud, framför allt på landsbygden.
Allt detta bidrar till bygget av ett bättre Sverige, men ett Sverige som mår bra måste bli bättre. Nya Moderaterna kommer därför fortsätta att arbeta för att uppmärksamma både hästnäringens och hästsportens många positiva effekter så som arbetstillfällen, god hälsa och fritidssysselsättning för både vuxna och barn.
Nya Moderaterna vill:
• Att det ska vara enkelt att starta och driva företag vilket ökar förutsättningar för företagande inom hästnäringen.
• Fortsätta satsningen på Idrottslyftet som stärker barn- och ungdomsidrott där hästsporten är av stor vikt.
• Verka för att ta tillvara på hästsektorn och verka för en jämställd tilldelning av resurser till både flickors och pojkars idrottsverksamhet, såväl nationellt som lokalt.
• Värna ridningens viktiga roll som Sveriges största handikappidrott.
• Att hästsektorn ska vara en naturlig del av utvecklingen av landsbygden.
• Att Sverige ska vara en stark röst för ett bra djurskydd i hela EU.
• Stödja fortsatt forskning för bättre djurvård och djurhälsa.

Lena Celion (m)
Lilian Edwards (m)

Inga kommentarer: