onsdag, september 15, 2010

Rödgröna hotar äldres valfrihet

Jag har haft många artiklar dessa dagar. Riksdagsledamoten Margareta B Kjellin och jag hade nedanstående text i GA igår (14/):

Äldrepolitiken har under de senaste åren helt handlat om pensionärers ekonomi. Mer sällan diskuteras den valfrihet inom äldreomsorgen som börjar växa fram och som hotas vid en rödgrön seger i valet. Sedan länge är vi vana vid valfrihet inom verksamheter som finansieras via skattesedeln. Vi tycker till exempel det är självklart att kunna välja vilken tandläkare vi går till eller vilken skola våra barn ska gå på. Men äldre och deras anhöriga har varit hänvisade till den hemtjänst eller det äldreboende som kommunen valt. Det gick Alliansen till val på att ändra. Enligt en rapport från Socialstyrelsen har reformen börjat ge resultat.

Gotland och 44 av landets 290 kommuner har idag valfrihet för delar av äldreomsorgen och ytterligare 75 har beslutat att införa det. Rapporten visar på att en mångfald av alternativ etablerat sig, vilket är viktigt för att kunna tillgodose olika behov och preferenser. I hälften av kommunerna med valfrihetssystem finns till exempel utförare med inriktning mot ett visst språk eller för vissa diagnoser och handikapp. Det finns också exempel på företag som erbjuder ekologisk och närproducerad mat, en högaktuell fråga på ön. De som erbjuder sina tjänster är både företag, föreningar och kooperativ. En tredjedel av de enskilda företagen är handelsbolag, vilket vittnar om att reformen gynnar småföretagandet. Framförallt är det inom hemtjänsten som äldre och deras anhöriga kan välja vem de vill anlita, men i några kommuner, till exempel Stockholm finns också möjlighet att välja äldreboende.

Betydelsen av att kunna välja utförare kan inte nog understrykas. Särskilt tydligt blev det i fallet Veikko Virtanen i våras. 90-årige blinde Veikko i Vaxholm nekades byte till ett finsktalande boende trots att han i princip blivit isolerad på sitt nuvarande boende sedan han tappat svenskan på äldre dagar. Efter en folkstorm och protester från kändisar som E-type och Finlands president fick historien ett lyckligt slut. Men med ett väl utvecklat valfrihetssystem hade debatten inte behövt uppstå. Då hade Veikko haft det sista ordet – inte kommunen.

Valfriheten leder inte bara till en mer värdig äldreomsorg med större respekt för den vi är. Det leder också till en ökad kvalitet eftersom vi väljer bort den omsorg som inte håller måttet. Dessutom skapas mer välfärd för skattepengarna när utförarna stimuleras att göra rätt saker, i rätt ordning, på rätt plats och vid rätt tidpunkt för individen. Därför är det viktigt att utvecklingen mot mer valfrihet inom äldreomsorgen får fortstätta. Idag är det framförallt Allianstyrda kommuner som tagit steget och valfriheten omfattar långt ifrån alla tjänster. En utveckling mot en friare och bättre äldreomsorg kräver fortsatt uppmuntran och stöd från statligt håll. Det säger de rödgröna nej till. Det enda alternativet för den som vill ha ett större inflytande på sin egen och sina anhörigas äldreomsorg är därför en röst på Alliansen.

Inga kommentarer: