onsdag, september 15, 2010

Rädda landsbygden!

Tidningsartikel från Riksdagsledamoten Lars-Arne Staxäng och mig i veckan:

I valet den 19 september står Sverige inför ett tydligt vägskäl. Alliansens arbetslinje står mot vänsterpartiernas bidragslinje. En bra och levande landsbygd står mot en vänsterpolitik som kraftigt skulle försämra förutsättningarna för företag och vanligt folk på Gotland.

Det valmanifest som vänsterpartierna presenterat bekräftar bilden av ett regeringsalternativ som helt övergett Sveriges gles- och landsbygd. Genom att lägga ihop höjningen av bensinskatten, vad kilometerskatten skulle kosta samt hur mycket dyrare elen skulle bli med en kärnkraftavveckling ser vi att det årligen skulle bli 9811 kronor dyrare för varje person att bo på Gotland med vänsterpartiernas föreslagna politik

Den höjning av bensinpriserna som vänsterpartierna går till val på kommer att drabba alla som bor på landsbygden hårt. Sverige är ett stort land med långa avstånd. För oss som bor där avstånden är lite längre och behöver bilen för att kunna arbeta, utföra ärenden eller skjutsa barnen till träningen, skulle en höjning av bensinpriset innebära en ordentlig försämring av hushållskassan. Höjningen sker tillsammans med skattehöjningar för 4,4 miljoner löntagare som ytterligare minskar marginalerna för den som redan har svårt att få ekonomin att gå ihop.

Vänsterpartiernas föreslagna kilometerskatt skulle dessutom kraftigt försämra villkoren för företagande i hela landet. Kilometerskatten skulle leda till högre priser på mat, varor och tjänster när stora skattehöjningar på företagande läggs över på konsumenterna.

Vi moderater anser att det behövs både kärnkraft och nya energikällor från t ex sol och vind. Genom att vilja avveckla kärnkraften hotar oppositionen en grundläggande del i landsbygdens framtid. Bra villkor för boende och förutsättningar för nya jobb inom basindustrin, jord- och lantbruket bygger på en trygg och långsiktig energiförsörjning. Att avveckla kärnkraften skulle dessutom innebär negativa konsekvenser för miljön då Sverige skulle tvingas att importera el från bland annat smutsig kolkraft.

Utöver detta vill vänsterpartierna fördubbla arbetsgivaravgifterna för unga, återinföra fastighetsskatten med otrygghet i boendet för många villa- och radhusägare samt ta bort de uppskattade RUT- och ROT-avdragen. Förslag som inte skapar nya arbetstillfällen och som dessutom försämrar förutsättningarna för människor runtom i landet. Sammantaget innebär vänsterpartiernas politik ett dråpslag mot möjligheterna att kunna leva och bo i hela landet.

Inga kommentarer: