torsdag, september 09, 2010

Den gotländska skolans resultat

Ingen har nog missat att höra om moderaternas jobbpolitik, men det som också är glädjande att både Fredrik Reinfeldt och Anders Borg i samma budskap numera alltid tar upp utbildningens betydelse för jobb och tillväxt. Med de ökade krav på kompetens som finns i alla typer av yrken, är det helt riktigt att lyfta fram utbildningens betydelse för individen, och att alla kan få en bra utbildning som leder till jobb. Dessutom behöver man ständigt fortbilda sig för olika uppgifter, och det ligger mycket på företagen och arbetsgivarna. I mitt uppdrag som skolpolitiker är kravet på en bra skolverksamhet på Gotland en fråga jag drivit hela denna mandatperiod.

Så just nu har vi i den gotländska skolan ett spännande inslag under hösten; Skolinspektionen är här för att inspektera alla Gotlands skolor och förskolan. För nästan fyra år sedan, när vi tillträdde i Alliansen, gjordes motsvarande inspektion. Utifrån den bedömning de då gjorde har vi arbetat hårt med att förbättra kvalitén och resultaten i skolorna. Vi har fokuserat på kunskapsuppdraget och på att nå läroplanens mål så att alla elever skall bli godkända, och haft som ledstjärna ”den framgångsrika skolan”. För det behöver vi ha höga förväntningar på eleverna, vi behöver lärare och rektorer som kan sin sak, och bra skolmiljöer som skapar förutsättningar för lärande, kreativitet och entreprenörskap.

Det har medfört att vi nu har en hög andel elever som klarar målen, men det kan bli ännu bättre. Vi har också fått mycket bra resultat i undersökningen ”Öppna jämförelser”, som Sveriges kommuner och landsting tagit fram, där Gotland klättrat 80 platser på två år (i år på plats 138 av totalt 290 kommuner).

I Lärarförbundets nyligen presenterade ranking har vi klättrat från plats 91 till plats 65. Det som väger upp för Gotlands del är bland annat resurser inom skolan, lärartäthet och andelen högskolebehöriga elever.

Som BUN-ordförande är jag naturligtvis jätteglad åt dessa resultat. Det visar att vi är på rätt väg och på den bättre halvan i kommunsverige!

Inga kommentarer: