torsdag, juli 18, 2013

Värdefull Almedalsvecka

Almedalsveckan är över för den här gången, och semestertiderna tar över. Veckan väcker många förväntningar, liksom att väldigt många människor har olika åsikter om dess betydelse. Jag tycker därför det är viktigt att man väger in så många olika perspektiv som möjligt när man gör sina bedömningar. Jag kan också konstatera att jag under veckan träffade många gotlänningar, som sett de unika möjligheterna till värdefull, kostnadsfri kompetensutveckling.

Som vanligt, skulle man kunna säga, överträffade veckan även i år tidigare veckor i storlek och omfång/förlängning. 20 000 besökare (3 000 fler än förra året), nästan 2 300 evenemang (ca 450 fler) och 50 fler arrangörer. 2012 beräknades inkomsterna till regionen och öns företag ge ca 125 miljoner kronor. Gotland fick samma år utan extra kostnad reklam (i radio, TV, tidningar etc) motsvarande 250 miljoner med ca 700 journalister på plats - lika många som i år. Det är också jätteroligt att vår statsminister Fredrik Reinfeldt tog nytt publikrekord med 5 800 åhörare vid talet i Almedalen, och han är verkligen en mycket bra talare och intressant att lyssna på. Stämningen var i år mycket god och även vädrets makter visade sin bästa sida.

Näringsliv och företagande hade massor av olika seminarier och möten, som både var upplyftande och givande. Allt ifrån lokala debatter, till lansering av rikstäckande rapporter vid debatter och föredrag, om hur vi både på riks- och lokal nivå ska ge bättre förutsättningar för växande företag att nyanställa Detta är särskilt viktigt också för att unga ska få en fot in på arbetsmarknaden. Liksom mötena om vår färjetrafik, grunden för utveckling och tillväxt, och betydelsen av att mötesindustrin och turismnäringens behov tillgodoses. Annat som togs upp var nödvändig service från myndigheter och minskat regelkrångel.

Näringslivsutveckling tillsammans med arbetsmarknadsfrågor och den stora frågan om ungdomsarbetslösheten ser jag som huvudspåren i årets vecka. Gotland har alla förutsättningar att vara framgångsrikt med många företag, ett starkt varumärke som en fantastisk ö, och många duktiga entreprenörer som vill vara med och bidra till samhällsutvecklingen. Många företag på Gotland finns också inom jordbrukssektorn, och de gröna näringarna fanns med under veckan i allt från mat till energiförsörjning.

Jag deltog i en radiodebatt om ungdomsarbetslöshet med bl a Petter Stordalen på fredagen, och där påtalade också han flera gånger sitt samhällsansvar och vilka goda möjligheter både hans företag och näringslivet i största allmänhet har att se till att fler unga får sitt första jobb, och han såg att här behöver vi göra mer. Men politiken måste också göra sitt; RUT-, ROT-jobben, sänkta restaurangmomsen, sänkta arbetsgivaravgifter har förbättrat förutsättningarna för de unga. Nya platser på yrkesintroduktion och lärlingsplatser förbättrar ytterligare. Och i regionen ska vi också bli ännu bättre på att snabba upp myndighets- och servicehandläggning gentemot företag och gotlänningar. Allt ifrån förskoleplatser, till sommarjobb och praktikplatser åt de unga

En stor del av den lyckade företeelse som Almedalsveckan blivit, ligger naturligtvis i den kvalitetssäkring av veckan som ledning och organisation med koordinator Karin Lindvall i spetsen står för. Också partierna i fullmäktige på Gotland medverkar i den lokalt förankrade planeringen. Samtliga ser varje år till att allt fungerar, och att alla medverkande håller sig till de regler som gäller, och de förtjänar alla ett stort tack!

Inga kommentarer: