lördag, oktober 12, 2013

Skattehöjning på Gotland 2014 aviserad 11 oktober!

Jag och Stefan Wramner (M) hade följande replik på ledaren i S-märkta Gotlands Tidingar den 11 okt.:

Håkan Ericssons mardrömmar om motorsågar i GT:s ledare i går hade inte behövt drabba Gotland. När omvärlden drabbades av den ekonomiska lågkonjunkturen för några år sedan borde Åke Svensson (S) och hans vänner ha insett allvaret i situationen och dragit i bromsarna direkt. Det har de inte lyckats med särskilt bra, det är bara att konstatera.

De flesta nämnderna gör numera stora underskott, det vill säga de gör av med mer pengar än S-V-MP tilldelar dem. Och vad har de rödgröna gjort åt detta? Det borde ha inneburit att en kontinuerlig översyn av organisation, uppföljning, och kontroll hört till vardagen, och att politiken tagit på sig ledartröjan från första början!

Det var nödvändigt förra mandatperioden för Alliansen, det är nödvändigt nu för de rödgröna. Det gäller bland annat skolorganisationen där översynen Skola 2008 avbröts, för att ersättas av någon form av slumpmässig styrning som i dag leder till försämrade resultat i uppföljningar och rankingar. Nu senast tappar Gotland 13 placeringar i Lärarförbundets lista, där de hänvisar till en bristande långsiktig plan. Detta efter att resultaten under en följd av år varit på väg uppåt!

Vill man inte ta tag i problemen, då får gotlänningarna ta kostnaderna.Redan i fullmäktige i juni lade Moderaterna till mer pengar till regionalt stöd för att inte kvalitén i skolan ska försämras. Äldreboendet Pjäsen är ett annat exempel på när ideologi och ekonomi inte går i takt. Fördyringar på cirka 10 miljoner ökar på underskotten ytterligare. I stället för att fortsätta driva det i privat regi. Även det hastigt beslutade reservatsbeslutet på Hällarna som kostar många miljoner för skattebetalarna. Varför behöll man det inte som det var?

Bara det vi nämnt ovan innebär extra kostnader på 20 miljoner! Pengar som inte finns!

Inga kommentarer: