lördag, november 26, 2011

S svänger i skolfrågan

Att det svänger om Socialdemokraternas politik har knappast gått någon förbi. Rot-, Rut- och jobbskatteavdragen är alla exempel på förslag som partiet från början avfärdat som verkningslösa, men i dag omfamnar som grundstenar i sitt egna finansiella murverk. Med Håkan Juholt bakom ratten och Tommy Waidelich som kartläsare är nu (S) på väg att göra en lika dramatisk u-sväng i sin utbildningspolitik.

Vi kan nämligen, med en viss förvåning, konstatera att deras utbildningspolitiska förslag i årets skuggbudget i stora drag är i linje med den politik vår regering genomfört under de senaste åren. Framförallt noterar vi att de nya förslagen står i skarp kontrast till den politik de själva förde i regeringsställning.

Det kanske tydligaste exemplet på inriktningsbytet är den nya inställningen till lärarna och deras roll i utbildningssystemet. Vi vet att lärarna är nyckeln till en framtida svensk skola i toppklass och att läraryrkets fallande status således är en avgörande fråga. Alliansen har därför vidtagit en rad åtgärder för att stärka lärarnas status och ställning i klassrummet, bland annat genom breda fortbildningssatsningar och införandet av nya karriärstegar. Socialdemokraterna har å sin sida länge drivit en skolpolitik som kännetecknats av att lärarna spelat en sekundär roll, underkastade ett ideologiskt toppstyrt utbildningsväsen.

Att döma av de nya utbildningsförslagen från (S) ser det nu emellertid ut som de har insett vikten av att ha välutbildade, karriärhungriga och självständiga lärare. De föreslagna satsningarna på nya karriärvägar och ökad kompetensutveckling för lärarna, vilka är snarlika de satsningar som tidigare presenterats av regeringen, tyder åtminstone på det.

Originalet är som regel bäst. Att (S) nu har adopterat stora delar av regeringens politik betraktar vi likväl som en positiv signal på att de lämnat flumskolan bakom sig. Det gläder oss att partiet tar detta steg mot en mer verkningsfull utbildningspolitik och överger den resursineffektiva ideologiska politik som tidigare tillåtits prägla den svenska skolan.

Det svänger om Socialdemokraternas politik. Så länge det svänger åt rätt håll är dock ingen gladare än vi.

Margareta Pålsson (M) och Lena Celion (M)

Inga kommentarer: