torsdag, september 08, 2011

En modern kunskapsskola

Insändare GT 2011-09-08
Sommarlovet är slut och nu har höstterminen börjat för Sveriges barn och ungdomar. Eleverna kommer till en skola i förändring. De närmaste åren genomför den svenska skolan en rad efterlängtade reformer. I grundskolan får vi nya kurs- och läroplaner som sätter kunskapsuppdraget i fokus. Från och med hösten 2012 får våra sjätteklassare betyg. De ungdomar som börjar på gymnasiet i höst kommer till ett gymnasium med nya program och inriktningar samt ett helt nytt betygssystem.

Ungefär 30 000 elever hoppar av gymnasiet varje år och det är helt oacceptabelt. Många ungdomar upplever dessutom att deras utbildning inte ger dem rätt förberedelse för arbetslivet. Nu ändrar vi på det. För att göra utbildningen mer yrkesanpassad införs lärlingsutbildningar samt försök med ett fjärde år på teknikprogrammet. Samtidigt får man på yrkesprogrammen mer fördjupning i de praktiska ämnena. Meningen är att våra ungdomar tidigare ska få kontakt med arbetsmarknaden. På så vis får de en fördjupad kompetens och en stark yrkesidentitet. Kopplingen mellan skola och arbetsliv kommer också att stärkas, genom att studenter efter avslutad gymnasieexamen får möjlighet att praktisera.

Att reformera skolans regelverk är naturligtvis oerhört viktigt, men något som är minst lika avgörande är bra lärare. ”Läraren är viktigast” sade många elever nyligen i ett TV4 inslag om Skolverkets mattesatsning, som är nog så viktig. Det kommer därför en behövlig satsning på matematiken i skolan – 2,6 miljarder anvisas i regeringens budget!

Läraryrket har missgynnats under många år. Försämrad löneutveckling och sänkt status kännetecknar det yrke som är grundbulten i en framgångsrik skola. För att höja lärarnas status och kompetens inför vi en lärarlegitimation samt en helt ny lärarutbildning. Vi stärker yrket genom att möjliggöra nya karriärvägar, t ex med fler lektorer i våra skolor. Resurserna till lärarna kommer nu att öka. All forskning pekar nämligen i samma riktning; kompetenta behöriga lärare som trivs i sitt yrke är oumbärliga för goda resultat.

Nu bryter vi den trend av avhopp från gymnasiet, undermåliga resultat etc. som kännetecknat svensk skola. Nu skapar vi en modern kunskapsskola och blickar framåt.

Margareta Pålsson (M)
Riksdagsledamot Åstorp
Lena Celion (M)
Regionråd Gotland

Inga kommentarer: