tisdag, augusti 10, 2010

Straff att vara med sina föräldrar?

Insändare från Meta Pålsson och mig:

"Socialdemokraterna föreslår inför valet att barn till arbetslösa och hemarbetande föräldrar ska ha rätt till 30 timmars förskola per vecka. Det är en dubblering jämfört med vad som gäller idag. Mona Sahlin (S) sa i Almedalen: ”Barn ska inte straffas för att deras föräldrar är hemma eller arbetslösa”. Är det straff för barn att vara hemma med sina föräldrar? undrar vi och anser vidare att pedagogik för små barn aldrig kan ersätta föräldrakärlek och föräldratid. Det finns naturligtvis undantag, nämligen barn vars föräldrar inte klarar av att vara föräldrar.

Socialdemokraterna är redo att för en årlig kostnad av tre miljarder låta barn till arbetslösa och föräldralediga vara på förskolan 30 timmar i veckan. Det är längre tid än skolbarn i de lägre årskurserna har rätt till skola! Alliansen vill utöka undervisningstiden i grundskolans lägre årskurser. Tre miljarder är mycket pengar, och pengar ska i alla lägen hanteras klokt. Ett klokt sätt att använda de tre miljarderna på skulle vara till att höja kvalitén i förskolan och i förskoleklassen. Det är inte enbart antalet timmar i förskolan som utgör kvalitén utan också personalens kompetens, pedagogiken, personaltätheten och barngruppernas storlek.

Socialdemokraternas vallöfte saknar förankring i forskningen. De vill nu bygga ut förskolan på samma sätt som de byggde ut högskolan, där de skickade in fler studenter utan att tillföra tillräckligt med resurser. Kvantitet i stället för kvalitet!

Barns tidiga uppväxtvillkor har oerhört stor betydelse för deras framtida hälsa, självförtroende och studieresultat. Men den viktigaste framgångsfaktorn är inte antalet veckotimmar på förskolan utan kvalitén på föräldrar och lärare."

Inga kommentarer: