tisdag, augusti 03, 2010

Partyveckan i Visby

Den 2/8 hade jag följande artikel publicerad under "Aspekt" i Gotlands Allehanda:
"Den stora partyveckan i Visby är över och den har gått att hantera på ett bra sätt, vilket framgått av olika rapporter i media de senaste dagarna. Visby är en vacker sommarstad för många turister, och har så varit under massor av år, och under juli månad har det alltid varit ett ökat tryck på just det som handlar om nöjesturism. De samlade insatserna från olika myndigheter, organisationer och näringen för att möta anstormningen av alla förväntansfulla semesterfirare, unga som vuxna, har på ett förtjänstfullt sätt bidragit till att göra det så bra som möjligt. Naturligtvis finns det alltid skäl att vara kritisk på olika punkter, men sommarens erfarenheter skall följas upp i höst, precis som tidigare år, för att se över behov av åtgärder inför nästa sommar 2011.

Kommunens och andra myndigheters förberedelser har lett till att veckan varit hanterbar, och krogarna har fått godkänt av polisen. En del människornas eget ansvar för sitt uppträdande kan dock lämna mycket övrigt att önska. Det kan tyvärr aldrig undvikas att det sker incidenter när besöksantalet ökar med det tiodubbla under några dagar, men det gäller för oss att ha en beredskap för detta, och det ser hittills ut som det fungerat.

Det sorgliga är att gruppen berusade minderåriga på stan blivit större, både gotlänningar och ungdomar från fastlandet. Vi har gjort satsningar även för denna grupp inför sommaren med bl a öppna fritidsgårdar, men det lockar inte alla. Alkohol som påträffats har hällts ut av polisen, och ungdomsgruppen har kontaktat föräldrarna till berusade ungdomar. Föräldrarna till många ungdomar har inte funnits till hands när de behövts. För ungdomar behöver sina föräldrar, långt upp i tonåren. Man kan och får inte abdikera som förälder och låta tonåringarna göra sina tokiga erfarenheter ensamma i en miljö som kan vara nog så farlig, när man är en oerfaren tonåring!

Apropå unga ser det ut som om antalet nyfödda ökar på Gotland och Visby BB fylls igen. Från att antalet nyfödda för ett antal år sedan har legat på runt 1000/år och sedan minskat till 500, pekar det nu mot att det föds över 600 barn 2010! Jag tycker att det visar på en positiv framtidstro hos de blivande föräldrarna. De satsningar som Alliansen gjort på Gotland under senare år med bl a fler platser i förskolan och kunskapsfokus skolan, nya boenden och en ökad valfrihet i olika sammanhang på Gotland, har säkert ökat känslan av trygghet och framtidstro hos våra invånare. Men också regeringens satsningar har påverkat gotlänningarna med fler jobb (RUT och ROT), underlättat för fler nya företag, gett bättre möjligheter att studera vidare, skattesänkningar för alla och ökade barnbidrag har bidragit till en ökad ekonomisk trygghet för familjerna.

Det är viktigt att dessa goda satsningar nu kan utvecklas vidare med den borgerliga Alliansen på Gotland och i Sverige!

Lena Celion (M)
Kandidat till Riksdag och KF"

Inga kommentarer: